SUBAKUT TİROİDİT NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

SUBAKUT TİROİDİT NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Berna Güzel, Subakut tiroidit hakkında bilgiler vererek hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Berna Güzel, Subakut tiroiditinin vücudun temel metabolizma, enerji üretimi, ısı, sinir sistemi, sindirim sistemi, iskelet, kaslar, kalp ve saça kadar birçok işlevini etkilediğini , tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar ortaya çıkarabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Berna Güzel, "Pandemi döneminde görülme oranı artan, bazı hastalıklarla karıştırılan ve genel sağlık durumuna olumsuz etki eden Subakut tiroidit, tiroit bezinin iltihaplanmasıdır. Hasta genellikle üst solunum yolları enfeksiyonundan 2-8 hafta sonra boyun bölgesinde ciddi ağrı (Kulağa, Çeneye Ve Dişlere Yayılabilen ), Halsizlik, Ateş, Nefes Darlığı, Yutma Güçlüğü, Hızlı Kilo Verme, Yaygın Eklem Ağrısı ve Çarpıntı Şikayeti İle sağlık kuruluşuna başvurur. Boyun bölgesi muayenesinde troid bezi ağrılıdır. Kan tahlillerinde sedim ve crp de yükselme olur ve bu yüzden birçok enfeksiyon hastalıkları ile karıştırılır. Troid testlerinde yükselme görülür. Troid ultrasonda troid bezinde tiroid ile uyumlu görüntü olur. Subakut tiroidit diğer hastalıklarla karışabilir. (ritm bozuklukları,farenjit,tonsillit…) hastalara genelde antibiyotik tedavisi başlanmıştır ve hastalar düzelmemiştir." dedi.

berna-guzel.jpg

UYGUN TEDAVİ YÖNTEMİ
Uzm. Dr. Berna Güzel, açıklamasını şöyle tamamladı: "Subakut tiroidit antibiyotik tedavisi ile düzelebilecek bir durum değildir. Ayrım iyi yapılmalı ve uygun tedavi düzenlenmelidir. Hastanın troid bezinin hasarlanması (foliküllerinde parçalanma) sonucunda kanda serbest kalan hormonlar tedavi edilmezse ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hastalık genelde 6-8 hafta içinde iyileşir. Bazı kişilerde tekrarlayabilir ve iyileşme süresi 1 yıla kadar uzayabilir. Subakut troidit tedavisinde antiinflamatura ilaçlar, antiinflamatuar ilaçlar ile düzelme olmazsa prednizolon. Tirotoksikoz bulguları (troid hormonlarının kanda serbest kalmasına bağlı çarpıntı, elde titreme, anksiyete) varsa betabloker ile kontrol altına alınır."

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.