Sulama yatırımları yetersiz
İl Genel Meclisi Şubat ayı ikinci birleşimi, dün Mustafa Karakurt Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya alınan yoklamanın ardından sağlanan çoğunluk ile başlandı. Toplantıda, Vezirköprü İlçesi, Habibfakı Köyü Topçu Mevkiinde bulunan tapuda 109 ada, 33 parselde kayıtlı alan üzerinde besi çiftliği (250 baş) kullanım amaçlı hazırlanan konut dışı kentsel çalışma alanına ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Raporu meclise okundu. Komisyonca uygun bulunan konut dışı kentsel çalışması mecliste oylandıktan sonra oy birliği ile kabul edildi.
ÖNERGELER GÖRÜŞÜLDÜ
Daha sonra toplantıda yine Vezirköprü İlçesi, Öğürlü Köyü, Değirmen Yanı Mevkiinde yer alan, tapunun 204 ada, 4 nolu parselinde akaryakıt satış ve LPG ikmal istasyonu alanına ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Raporu, meclise okundu. Komisyonca uygun bulunan imar planı değişikliği oy birliği ile kabul edildi. Toplantının gündem dışı görüşmeler bölümünde, İl Özel İdaresi'nin 2011 yılı bütçesinin Alt Yapı Daire Başkanlığı altında bulunan Canik İlçesi'ne ait 130 bin TL ödeneğin 110 bin TL'sinin büz alımında, 10 bin TL'sinin Sarıbıyık Köyüne Menfez yapımına, 10 bin TL'si Düzardıç Köyü'ne menfez yapımı projelerinde kullanılmak üzere Canik Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne aktarılması hakkındaki önerge görüşüldü.
OVALAR DEĞERLENDİRİLMELİ
Meclis'te yaptığı konuşmasında Samsun'un Çarşamba ve Bafra gibi iki önemli ovayı içinde barındırdığına işaret eden İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Muhammet Bektaş, her iki ovada da çok türde ürünü yetiştirmeye olanak sağladığını ancak, sulama ve drenaj eksikliği nedeniyle üretimin sınırlı düzeyde kaldığına dikkat çekti.
POTANSİYEL İYİ KULLANILMALI
Bektaş, "Gerek tarım ve gerekse tarımsal sanayi ürünlerinin taşınması için her türlü hava, deniz, kara ve demir yolu imkanlarına sahip olan ilimiz bu açıdan son derece şanslıdır. Bu imkanlar ve artan üretimle birlikte tarımsal sanayi içinde bir potansiyel oluşturacak ve yıllardır ülkemizde eksikliği duyulan tarım ve entegrasyonu sağlanabilecektir. Samsun'un kalkınma hamlesinde öncelikle var olan bu potansiyelini iyi kullanılması en akılcı yoldur. Başta Samsun'u idare edenler olmak üzere tüm ilgililer ve Samsunlulara bu konuda çok önemli görevler düşmektedir" dedi.
YAPI DENETİMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
İl Genel Meclisi Şubat ayı bileşiminin gündem dışı görüşmelerinde söz alan AK Parti Meclis üyesi Özlem Maraş, 1 Ocak 2011 itibariyle uygulamaya konulan yapı denetimi kanunu hakkında açıklamada bulundu. Yapı denetiminin daha önce yerel yönetimlerde olduğunu hatırlatan Maraş, yeni uygulama ile Samsun'da oluşturulan 17 firma tarafında bu denetimlerin yapılacağını söyledi.
USUL VE ESASLAR BELİRLENMELİ
Maraş, "Yasa ile amaçlanan: yeni oluşturulan yapı denetim kuruluşlarında ve laboratuarlarda görev alacak denetçi mimar ve mühendisler ile diğer görevlilerde aranacak nitelikler, ilgili idare, proje müellifi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu ortaklarının görev ve sorumlulukları, yapı denetimi hizmet sözleşmesinin düzenlenmesi ve hizmet bedellerinin ödenmesi, yapı denetim kuruluşlarını ile bu kuruluşların denetçi ve kontrol elemanı mimar ve mühendislerinin sicil raporlarının tutulması, yapılara sertifika verilmesi ve kanunun uygulanması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir" diye konuştu.
ŞAP HASTALIĞINA 60 BİN TL AKTARILDI
Gündem dışı söz alan AK Partili üye Yaşar Buca, şap hastalığının esasları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Samsun ve çevresinde son dönemde etkisini gösteren şap hastalığının, Çarşamba'da 3, Terme'de 2, Bafra'da 2, Ladik'te 2, Havza'da 4, Kavak'ta 2 ve Köprü'de 1 olmak üzere toplam 15 mihraka yükseldiğini söyleyen Buca, "Şap virüsü sadece aşılama ile kontrol altına alınamadığından ve alınamayacağından hareketle bu hastalıkla etkin
mücadelenin yapılabilmesi için enfeksiyonun yayılma zincirini kırmak ve olası bir salgının önüne geçmek için ilimiz hayvan sağlığı zabıtası komisyonu 24 Ocak 2011 tarihinde Vali Yardımcısı Mustafa Özer Başkanlığında toplanmıştır" dedi. Toplantıda gerekli önlemlerin alındığını belirten Buca, mücadele için gerekli olan malzeme ve ekipman için İl Özel İdaresi'nden sağlanan 10 bin TL'lik hayvan hastalıkları ile mücadele bütçesine, Encümenden ayrılan 50 bin TL'lik ödenekle 60 bin TL'ye çıkartıldığını söyledi.
Ercan ÜSLÜ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.