Sülünler panolara motif oldu
Samsun Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsünde kentin bir zamanlar simgesi olan sülünler kum iğnesi tekniği ile panolara işlenmeye başlandı.
Daha çok yöresel desenlerin kullanıldığı pano işlemelerinde sülün motiflerinin de kullanılmaya başlanması bu panolara ilgiyi artırırken, bazı iş adamları da tanıtım amaçlı olarak dağıtacakları il işleme panolarda sülün motifli olanları tercih etmeye başladı.
El Sanatları Teknolojisi Bölüm Şefi Canan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölümlerinde yapılan el işleme panolarda bugünE kadar farklı motifler kullandıklarını söyledi.
İlk kez böylesi bir motif işlemeye başladıklarını ve bunun kendi alanlarında da bir ilk olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:
"El işlemesi olarak kum iğnesi ve kumlama tekniği ile yaptığımız sülün motiflerini pano haline getirdik. Daha önce yöresel motiflere ağırlık verirken, şimdi Samsun ile özdeşleşen sülün figürlerini de işliyoruz. O kadar ilgi gördü ki bazı iş adamlarından çok sayıda sipariş aldık. Onlar da tanıtım amaçlı dağıtacakları panolarda sülün motifini tercih etmeye başladı."
Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlyas Gülünay ise okullarında çeşitli el sanatları ürünleri yapıldığını söyledi.
Sülün motifli panoların ilgi görmesi üzerine çalışmanın seramik üzerine de işlenmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Gülünay, da en kısa süre içinde de seramik pano üretime başlayacaklarını kaydetti.
Gülünay, sülünün Samsun yöresini simgelemesi açısından çalışmanın Samsun'un tanıtımına ve kültürüne katkı sağlayacağını düşündüklerin ide bildirdi.
Gülünay, panoların boyutlarına göre değişik fiyatlardan satışa çıkarıldığını da söyledi.
AA