Süreç intikam duygusuyla değil hukuk içinde sürmeli

Süreç intikam duygusuyla değil hukuk içinde sürmeli
Çiçek, “O zaman meslek mensuplarının ipini çekenler, şimdi demokrasiye vurgu yapıyor. Eğer bir vicdan muhasebesinin sonucu, samimi bir tövbenin sonucu şimdiki demokratlarsa söyleyeceğim bir şey yok. Ama şimdi şartlar böyle gerektiriyor deyip bugün böyle d




Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin 28 Şubat soruşturmasına ilişkin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin kendi geçmişiyle yargı önünde bir yüzleşme dönemine girdiğini belirten Çiçek, bu tür soruşturmaların önemli olduğunu söyledi. Ülkenin 1950'li yıllardan bu yana çok partili siyasal yaşama girdiğini, ancak zaman zaman demokrasinin, siyasetin, Meclis faaliyetlerinin askıya alındığını ifade eden Çiçek, “Geriye dönüp baktığımızda demokrasinin askıya alınması gerekiyor muydu, bugün bunları daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebiliyoruz.Bu müdahalelerin arkasında ne var ne yok, gelecek nesillerin bunları öğrenmesi, demokrasinin standardının yükseltilmesi bakımından önemlidir. İnanıyoruz ki artık bu türlü müdahaleler dönemi bitmiştir” diye konuştu.

'Ülke sınavdan geçiyor'

Halkın iradesi ile iş başına gelenleri yine halkın iradesinin götürebileceğinine dikkati çeken Çiçek, şöyle konuştu:“Doğru olan da budur. Çünkü cumhuriyetin de demokrasinin de devletin de sahibi millettir. Kimse kendisini milletin yerine koyarak demokrasiyi askıya alma gayretleri içinde, hiç olmazsa bundan böyle bulunmamalıdır. Toplumda böyle bir bilinç var. Şimdi geriye dönük yargılama süreci başlamıştır. Meclis'te de bir komisyon kuruldu. Ümit ederim ki bu komisyon da soruşturma ve kovuşturmaya paralel tüm araka planında siyaseten ne varsa onu da çıkarma imkanı olur. Bunlar Türkiye'de iyi gelişmelerdir. Ancak bu süreci kin ve intikam duygusuyla değil, çünkü bunlar telaffuz ediliyor, hukuk çerçevesinde, hukukun içinde kalarak ve kendi bağlamından da dışarıya çıkarmadan, soruşturmaların, kovuşturmaların ve araştırmaların sürdürülmesi gerekmektedir. Ülke bir sınavdan geçiyor. Ümit ederim ki bu sınavdan da ülkemiz başarıyla çıkar.Demokrasimizi de bu manada daha ileriye getirmiş oluruz diye düşünüyorum. Herkesin bu süreçte biraz daha soğuk kanlı biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Ben 28 Şubatta Meclis'teydim. 12 Eylül'de avukatlık yapıyordum. 27 Mayıs'ta öğrenciydim. Dolayısıyla bu müdahaleleri bir ölçüde dışarıdan, içeriden yaşamış birisi olarak ifade edebilirim ki bugün Türkiye dünden daha iyi noktadadır. Öyle de olması gerekiyor.”

Tövbenin sonucu değilse

Çiçek, bir şeye dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Tartışmalara, yazılıp çizilenlere bakıyorum. Herkesin kendisine bir vicdan muhasebesi yapması lazım. Ortalık aydınlanınca kahramanlar çoğalıyor. Demokrasiye vurgu yapanlar çoğalıyor. Bu önemlidir. Vurgular yapılsın ama bu olaylar olduğunda da herkes neredeydi, bunun da vicdan muhasebesinin yapılması gerekiyor. Bu işin sıkıntılarını basın mensupları da çekti. O zaman meslek mensuplarının ipini çekenler, şimdi demokrasiye büyük ölçüde vurgu yapıyorlar. Eğer bir vicdan muhasebesinin sonucu, samimi bir tövbenin sonucu şimdiki demokratlarsa söyleyeceğim hiçbir şey yok. Ama şimdi şartlar böyle gerektiriyor deyip bugün böyle dün de öyle diyorlarsa bu çok ahlaki bir durum değildir” dedi.
Çiçek, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in ifadesine ilişkin bir soru üzerine, yargıya intikal etmiş, somut bir olayla ilgili, hukuka saygının gereği olarak hiçbir yorum yapamayacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.