Suriye'de çocuğa kimsayal silah iddiası
Suriyeli muhaliflerin Halep Devrimi grubu, internet üzerinden vücudu yanmış bir çocuğun görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, muhaliflerin sahra hastanesine getirilen bir çocuğun vücudunun derisinin tamamının yandığı görülüyor. Muhalifler, bu yanıkların kimyasal silah sonucu oluşmuş yaralara benzediğini ifade ediyor.
Görüntülerde vücudunda yanma ve erime benzeri yaralar oluşmuş bir çocuğa doktorların müdahale etmesi yer alıyor. Çıplak olduğu görülen küçük yaşlardaki erkek çocuk ise sürekli ağlıyor. Görüntünün 23 Ağustos'ta El Rastan şehrinde çekildiğini gösteren bir döviz görülüyor.
Esed Her yıl yüzlerce ton kimyasal üretiyor
Suriye'de ordu birlikleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların yoğunlaşmasıyla, Batılı ülkeler Esed rejiminin kimyasal silah depolarını kontrol altına almanın yollarını arıyor. ABD Başkanı Obama'nın olası bir askerî müdahalenin koşulu olarak kimyasal silahların kullanılmasını kırmızı çizgi olarak göstermesinin ardından Britanya Başbakanı Cameron da, o zaman yaklaşımımızı gözden geçiririz dedi. Rus basını ise, daha önce olası bir müdahale karşısında kimyasal silahlara başvurabileceği tehdidinde bulunan Şam'ın, bu silahları kullanılmayacağına dair Kremlin'e güvence verdiğini yazdı. Bu tartışmalar ışığında Guardian gazetesi Suriye'nin kimyasal silah haritasını çıkardı.
1000 ton kimyasalı var
Suriye kimyasal silahların üretimini ve yayılmasını engelleyen Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (1993) ve Biyolojik ve Toksik Silahlar Sözleşmesi'ne (1972) taraf değil. Batı ülkeleri, 2000'lerin ortasından itibaren, Suriye'nin uzun soluklu bir kimyasal silah programı sürdürdüğünü dile getirdi. CIA ilk kez 2001'de Suriye'nin sarin gazına sahip olduğunu ve kapasitesini geliştirmeye çalıştığını açıkladı, Şam ise iddiaları hep reddetti. Kesin rakamlar tam olarak bilinmese de Suriye'nin yaklaşık 1000 ton kimyasal silaha sahip olduğu ve yılda yüzlerce ton kimyasal gaz üretme kapasitesi bulunduğu tahmin ediliyor. Kimyasalların nispeten küçük tesislerde üretildiği için, yerlerini tesbit etmenin kolay olmadığı belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.