Tarihi Kerpe Limanı turizme kazandırılacak
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından Antik Kerpe Limanı Mendireği (Bir limanın denizden korunmasını sağlayan iskele veya dalgakıran) Rekonstrüksiyon Yapım İhalesi yapıldı. İhaleye tek katılımcı Nomak İnşaat 329 bin 998 TL teklif verdi. Tarihi Kerpe Limanı'nın gün yüzüne çıkarılacağı rekonstrüksiyon çalışmalarıyla yüzyıllar önce Cenevizliler ve Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’de yoğun olarak kullandığı Kerpe Limanı turizm amaçlı kullanılmak üzere şekillendirilecek.
İKİ ADET CENEVİZ GEMİSİ YAPILACAK
Proje kapsamında mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılırken bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın kendi mevcut taşları ve yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın ayrıca turizme kazandırılması da düşünülüyor. Limanın restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Ceneviz dönemini yansıtan iki küçük Ceneviz Gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak.
TARİHİ DOKUSUNA UYGUN BİR YAPIDA OLACAK
Limanın karakteristik olarak Kandıra taşı ve yöresel malzemeler kullanılarak yapıldığı tespit edildi.100 metreye yakın bir uzunluğa sahip olan liman zamanla deniz etkisiyle bozuldu. Limanın Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Özellikle deniz yapıları konusunda uzman sualtı arkeologları ve akademik danışmanları tarafından incelemesi yapıldı. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı.
Limanın bulunduğu alanda yapılan dalışlarda iki adet de Osmanlı dönemine ait top bulundu. Bölgede dalış yapanlar bu topları da görebilecek. Limanın bulunduğu alana ayrıca yine dalış turizmi için imitasyon anforalar konulacak. Limanın yanında bir de dalış kulüpleri için dalış evi yapılacak. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.