Tarım ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 15,40 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre; aylık değişim, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 3,11, ormancılık ürünlerinde yüzde 0,67 artış, balıkçılıkta ise yüzde 16,03 azalış olarak gerçekleşti.
En fazla aylık artış çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda oldu. Bir önceki aya göre değişim, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,54, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,93 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda yüzde 1,22 artış olarak gerçekleşti.
Alt tarım gruplarından çeltik bir önceki aya göre yüzde 3,48 azaldı. Alt tarım gruplarından sebzeler yüzde 6,45 ve turunçgiller yüzde 13,45 artarken, yağlı meyveler yüzde 1,83 azalış gösterdi.
TZOB GENEL BAŞKANI: ÇİFTÇİLER UZUN DÖNEMDE ENFLASYON MAĞDURU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında yüzde 8,99 artan, Şubat ayında yüzde 0,72 gerileyen tarımda üretici fiyatlarının Mart ayında yüzde 2,48 arttığına işaret ederek çiftçilerin uzun dönemde enflasyon mağduru olduğunu savundu.
Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda 2014'de yaşanan doğal afetler nedeniyle özellikle tahıllar ve meyvelerde bir üretim düşüşü olduğunu, bunun fiyatlara yansıdığını belirtti. Bayraktar, "Mart ayı itibarıyla son 3 yıllık döneme baktığımızda tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) yüzde 25,1 artarken, tarımda üretici fiyatlarındaki artış yüzde 20'de kaldı. Uzun dönemli bakıldığında çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatlarının genel enflasyonun altında kaldığını ve mağdur olduğunu görüyoruz." dedi. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.