Tarımsal atıklardan enerji üretilecek

Tarımsal atıklardan enerji üretilecek
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Müdürü Hasan Özcan, "Sorun teşkil eden çeltik kavuzu (taneyi örten kabuk), hiç değerlendirilmeyen fındık zurufu (fındığı kaplayan yeşil kabuk) ve çay atıklarını enerji olarak değerlendireceğiz" dedi.

Özcan, yaptığı açıklamada, KTAE bünyesinde Enerji Tarım Araştırma Merkezi'nin kurulması için 2008 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'na başvurulduğunu ve projelerinin kabul edildiğini hatırlattı. Projenin kabul edilmesinden sonra alt yapı çalışmalarını kısa sürede yaparak bitirdiklerini belirten Özcan, "Tarım ve Köyişleri bünyesinde Türkiye'nin ilk ve tek referans laboratuarını kuruyoruz. Burası fosil kökenli olmayan yakıtların ortaya çıkarılacağı bir laboratuar olacak" diye konuştu.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN LABORATUAR

Laboratuvarın 2011 yılı sonu itibariyle hizmete gireceğini ifade eden Özcan, şunları kaydetti: "Şu an laboratuvarın malzemelerini alıyoruz. Burada amaçlanan şudur. İnsanlar veya hayvanlar tarafından kullanılmayan tarımsal her türlü atıkların enerjiye dönüştürülmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle hangi tarım ürününden ne tür enerji üretebiliriz bunlar araştırılacak. Bu enerji grubunun başında biodizel ve biogaz araştırılacak, bunların olmadığı ürünlerden kütle enerjisi elde edebilir miyiz bunlar araştırılacak. Bunlar tamamen laboratuvar ölçekli olacak. Buradaki çalışmalar üretime yönelik değil elde edilen enerji gruplarının standartlara uygun olup olmadığı araştırılacak."

TARIMSAL ATIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Çeltik kavuzları, fındık zurufu ve çay atıklarının enerjiye dönüştürülmesi için proje hazırladıklarını kaydeden Özcan, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunduk ve bu proje kabul edildi. Laboratuarımız hizmete açılır açılmaz bunlarla ilgili çalışmalara başlayacağız. Özellikle bölgemizde sorun teşkil eden çeltik kavuzu, hiç değerlendirilmeyen fındık zurufu ve çay atıklarını enerji olarak değerlendireceğiz. Bunlar yakılarak yok edilmeye çalışılıyor ama biz bunlardan ne tür enerji elde edebiliriz bunu araştıracağız. Yani biz tarımsal atıkların kullanılmayan kısımlarını değerlendirmiş olacağız. İlerleyen dönemlerde evsel ve çevresel atıklarla ilgi çalışma yapacağız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.