Tarlada 10 Ykrş, manavda 1 YTL
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis yaptığı açıklamada, Türkiye'de meyve ve sebze fiyatlarının tarlada ucuz olmasına rağmen tüketiciye yansımadığını söyledi. Sebze ve meyve fiyatlarının, vatandaşın sofrasına gelinceye kadar birkaç kat arttığını belirten Halis, "Çukurova'da bugünlerde soğan hasadı başladı. Ancak çiftçi soğanı 10 YKr'den satıyor. Oysa kuru soğan halde 50 YKr'ye, manavda ise 1 YTL'ye satılıyor" dedi.
Pahalılığın ürünün tarladan toplanması, işçiliği, paketlenmesi, nakliyesi, stopajı ve belediyenin aldığı hal rüsumu parası gibi ekstra masraflardan dolayı yükseldiğini anlatan Halis, "Tarladaki 10 YKr'lik ürünün fiyatı ne olursa olsun masraflar eklendiğinde birkaç kat artıyor. Manava ve pazara ulaştığında ise en az 60-70 YKr oluyor. Tüm bu giderler, ürünün fiyatını artırıyor. Kuru soğan Adana'da halde 30 YKr'den İstanbul'da 50 YKr'den satılıyor. Soğan Adana'da manavda 50 YKr'den İstanbul'da ise 1 YTL'den hatta bazı yerlerde 1.5 YTL'den bile satılıyor" diye konuştu.