Tatlıcılar'da miras kavgası!...
Türkiye'nin gayrimenkul zenginlerinden olan ve 1.5 milyar dolarlık serveti bulunan Mehmet Salih Tatlıcı ilk evliliğini Bedriye Hanım ile yaptı. Bu evlilikten Ali, Ahmet ve Mehmet adında 3 oğlu oldu. Tatlıcı, iddialara göre 70'li yılların sonlarına doğru kendi şirketlerinden birinde çalışan Nurten adlı kadınla birlikte olmaya başladı ve ilişkiden 1977'de Uğur adlı oğlu dünyaya geldi. Ünlü işadamı, evlilik dışı doğan oğlunu da nüfusuna kaydetti. Salih-Bedriye Tatlıcı çifti, 1991'de ayrıldı. Ve Salih Tatlıcı, 1992'de Nurten Hanım'la evlendi. Adı Zincirlikuyu'daki 'Tat Towers'la özdeşleşen Tatlıcı Şubat ayında kanser tedavisi gördüğü Londra'da vefat etti. İşadamının mirası için ilk hamle, ilk eşinden olan oğlu Mehmet'ten geldi. Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Mehmet Tatlıcı, üvey annesi Nurten Tatlıcı ile üvey kardeşi Uğur'u dava açıp, babasından kalan mal varlığının tespit edilmesini istedi.
YALIDA VE İŞYERİNDE 800 TABLO ÇIKTI
Mahkeme heyeti, ilk olarak Salih Tatlıcı'nın Yeniköy'deki yalısına gitti. Burada bulunan ve 5.5 milyon TL değer biçilen 150'ye yakın tablo kayda alındı. İkinci olarak da Kağıthane'deki eski Pilma pil fabrikasının binasına giden mahkeme heyeti, burada da 650 tablo buldu. Daha çok modern döneme ait olan bu tablolara da yaklaşık 1 milyon TL değer biçildi. Baba Tatlıcı'nın vasiyetnamesi de önceki gün Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açıldı.
Vasiyetnamede şu bilgiler yer aldı: İlk karısı Bedriye'den olma oğulları Ali ve Ahmet'i mirasından mahrum bırakan baba Tatlıcı, ilk eşinden olan diğer oğlu Mehmet'e ise yalnızca mahfuz hisseden pay (saklı pay) verilmesini istedi. Baba Tatlıcı, mirasından mahrum bıraktığı oğullarının alt soylarının (çocuklarının) ise mahfuz hisseden yararlandırılmalarına izninin olduğunu belirtti. Mirasının 4'te 1'ini ikinci karısı Nurten'e, 4'te 3'ünü de evlilik dışı ilişki sonucu dünyaya gelen oğlu Uğur'a bıraktığını açıklayan baba Tatlıcı, gayrimenkullerinin satılarak paraya çevrilmesini istemediğini belirtti. Mirasından mahrum bıraktığı çocuklarının ya da onların mirasçılarının mahkemeye gidip hak talep edip de kazanmaları durumunda, onlara ana mirastan değil, mahfuz hisseden pay verilmesini isteyen baba Tatlıcı vasiyetinde, tüm ailesine, Beni üzecek işlere girişmekten kaçının nasihatinde bulundu.
MAHLUZ HİSSE NEDİR?
Kanuni mirasçıların kanun tarafından korunmuş olan miras paylarıdır. Burada, miras bırakan kişinin kendi rızasıyla ve çeşitli nedenlerle birinci derece yakınlarını miras dışı bırakmasını önlemek amacı güdülmektedir. Miras bırakanın bütün malını, vasiyetname ile başkasına bırakması durumunda bile mirasçı tayin edilen kişi mirastan ancak diğerlerinin mahfuz hisseleri çıkarıldıktan sonra, kalan paydan yararlanır
GAYRİMENKUL ZENGİNİ
Salih Tatlıcı, Beyoğlu 4. Noterliği'nde, 2 Ağustos 1994'de kaleme alınan vasiyetnamesinde, küçük yaştan beri çalışarak kazandığı gayrimenkullerin satılarak paraya çevrilmesini istemediğini yazdı. Diyarbakır'da tatlıcılık yapan ve kardeşlerin en büyüğü olan Salih Tatlıcı, İstanbul'dan Anadolu'ya, Dubai'den ABD'ye kadar pek çok yerde gayrimenkul yatırımlarıyla tanınıyordu. Şetat İnşaat, Şetat Menkul Kıymetler, Şetat Turizm gibi şirketlerin sahibi Şehmuz Tatlıcı, ayrıca uzun süre tatlıcılık işi ile de uğraştı. Tatlıcı soyadını en çok gündeme taşıyan konu ise İstanbul Zincirlikuyu'daki Tat Towers projesi oldu. Ancak 1988 yılında başlayan inşaat 20 yıl boyunca bitirilememişti.