TEDAVİ SÜRECİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

TEDAVİ SÜRECİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) ve Fitoterapi (Bitkiler ve doğal ürünlerle tedavi) Bilim Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, "Verem (tüberküloz), bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi olmayan ve tedavisini düzenli yaptırmayan hastalarda öldürücü olabilir." dedi.

Çin'de Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlere kişiye bulaşıp onlarca kişinin hayatını alan Corona virüsü, gündemde tazeliğini koruyadursun diğer bulaşıcı hastalıklardan Verem (tüberküloz) da düzenli tedavisi yapılmadığı takdirde öldürücü olabiliyor. Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) ve Fitoterapi (Bitkiler ve doğal ürünlerle tedavi) Bilim Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, bulaşıcı bir hastalık olan Verem (tüberküloz) hakkında bilgiler vererek alınacak önlemler konusunda da uyarılarda bulundu.

Bulaşıcı hastalıklar can alıyor
Uz Dr. Mehmet Emin Erdem, "Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan gizemli corona virüsü; Çin'nin Wuhan kentinde birden bire en az yüzlerce kişiye bulaştı ve onlarca kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Corona virüsü çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalık gündem de tazeliğini koruyadursun bizler bulaşıcı hastalıklardan olan ve son zamanlarda sıkça görülen tüberküloz (verem) hastalığını da gözardı etmemek gerekiyor.

mehmet-emin-erdem.png

Tüberküloz hastalığı nedir?
Tüberküloz hastalığı (verem) mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrop aracılığı ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.
Tüberküloz hastasının öksürme, hapşırma veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması bulaşır. Tedavi olmayan, tedavisini düzenli sürdürmeyen hastalarda öldürücü olabilir.

Erken tanı ve tedavi önemli
Verem hastalarının erken tanısı ve etkili tedavisi önemlidir. Düzenli tedavi ile haftalar içinde genellikle bulaşma biter. Düzenli ve yeterli tedavi ile de hastalık tümüyle iyileşir. Verem hastalarının bulaştırıcı olduğu dönemde cerrahi maske kullanması gereklidir. Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda ise; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir.

Tedavi süreci çok önemli
Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da özellikle öksürük şikayetini sigara ya da başka bir nedene bağlar ve doktora başvurmaz. Bu durum yanlış teşhis ve yanlış tedavilere yol açabilir. Verem hastalığı, ilaçlarla tedavi edilir. İlaç dışında tedavisi yoktur. Bu anlamda tedavi süreci doktor kontrolünde olması hayati önem taşımaktadır" diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.