Teknoloji baş döndürüyor

Teknoloji baş döndürüyor
Teknoloji insanlara sunduğu olanaklarla hayatımızı kolaylaştırırken, vatandaşlar değişen teknoloji ve modellere ayak uydurmakta oldukça zorlanıyor

Dünyada bilişim sektörü takip edilmesi çok zor bir hızla gelişiyor ve inanılmaz büyüklükte pazarlar oluşturuyor. Şu anda dünya bilişim sektörü 3.2 trilyon Euro hacme sahip, yazılım sektörü ise bunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Dünyadaki yazılım harcamasının 2009 yılında 890 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Dünyada yazılım sektörünün önde gelen ülkeleri ise ABD, Almanya, İngiltere, Hindistan, İsrail, İrlanda ve İsveç. Türkiye ise, henüz bu ülkelerle yarışabilecek kapasitede değil, ancak hızla yükselen ve gelişen bir sektöre sahip.

Bizde dünya'da böylesine büyük bir öneme sahip olan bilişim sektörünün Samsun'daki durumu araştırmak üzere VEB Bilgi İşlem Otomasyon Şirketine giderek hem sektör hem de Samsundaki son durum hakkında bilgi aldık.

KISA SÜREDE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA
VEB Bilgi İşlem Otomasyon Ticaret ve Sanayi Limitet Şirketi 2003 yılında kurulan daha çok genç bir işletme. Kurulmasının ardından geçen beş yıllık süreç'te ise, yaptığı başarılı çalışmalarla Samsun'da parmakla gösterilir duruma gelmiş. Kısa bir sürede böylesine büyük başarılara imza atmasını kaliteden taviz vermeden disiplinli bir şekilde çalışmaya bağlayan işletme kurucusu İsmail Can bu durumu şu cümleyle ifade ediyor. Müşterilerimizin memnuniyeti için hızlı ve zamanımda destek vermek, kendimizi yenilemek, her şey zamanında ilkesiyle hatasız hizmet vermektir. Eskiden teknoloji alanında dünyanın gerisinde bulunan Türkiye bugün dünya ile aynı anda yeni teknolojileri pazara sunabilir duruma geldi. Bizde böyle bir ortamda AR-GE çalışmalarına ağırlık vererek Samsunlu teknoloji kullanıcılarına elimizden geldiğince hizmet veriyoruz" dedi.

BİLİŞİMLE ALAKASI OLMAYAN SEKTÖR YOK
Bilişim sektörü bugün olduğu gibi yarın da popüler olmaya devam edecek. Diğer sektörlere baktığımızda içinde bilişim olmayan, bilişimle alâkası olmayan sektör yok diyen Can, "Her yerde bilgisayar var dolayısıyla yazılım var. Yazılım kullanımının günden güne arttığını, genişlediğini düşünürseniz, bunun artması teknolojinin de ayni zamanda kullanımının artması anlamına geliyor. Otomasyon artıyor, tamamen otomatik işlemler, teknolojiler. Gelecekte de otomasyonun artması için birçok proje var: Robot teknolojisi, akıllı ev, akıllı araba, akıllı yaşam, yaşamda kolaylıklar. O halde, sektörün de devamlı kendini yenilemesi, yeniliklere ayak uydurması gerekiyor. Yani bugün de 'ben bilişimciyim' diyebilmem için kendimi sürekli yenilemem gerekiyor, zamanın dillerini öğrenmem gerekiyor diyerek sektörde yenilikleri takip etmenin öneminin altını çizdi.

BEYİN GÖÇÜ EN BÜYÜK PROBLEM
"Yazılım sektörünün en büyük sorununu mesleki eğitim, beyin göçü, genç girişimcilerin azlığı ve yeterli desteği alamamalarıdır" diyen Can, "Bilişim sektörünün sağlıklı gelişmesi için her yıl yaklaşık 70.000 uzmanın yetişmesi gerekiyor. Türkiye'de iyi eğitim görmüş, nitelikli, konusunda uzman iş gücü daha iyi ücret ve olanaklar elde etmek için Batı ülkelerine göçüyor. Bu da Türkiye'deki yazılım sektörünün en çok ihtiyacı olduğu gelişmiş eleman sıkıntısına yol açıyor. Ayrıca genç girişimcilerin teşvik edilmemesi ve sektörde bir şeyler yapmaya çalışan girişimcilere ise gerekli özenin gösterilmemesi bizim önemli bir zaafımızdır. Türkiye'nin önde gelen büyük bilişim kuruluşları, Türkiye'nin bilişim sektörünün gelişmesi için en önemli ayaklardan bir tanesinin genç girişimcilere destek verilmesi ve onlarla birlikte projelere imza atılması gerektiğini ne yazık ki tam olarak anlamamaktadırlar. Biz bu anlamda çalıştığımız arkadaşlarımızın önünü açmak için gerekli çabayı gösterdiğimiz kanaatindeyim" diyerek önemli bir noktanın altını çizdi.

SERT KUR HAREKETLERİ SEKTÖRÜ YAVAŞLATIYOR
Tüm sektörleri etkileyen ani kur dalgalanmaları bilişim sektöründe de sorunlara yol açıyor. Kur hareketinin, sektöre olan etkisi itibariyle, siyasi krizlerden "neredeyse" daha önemli bir yer tuttuğunu belirten Can, kurun sert hareketlerle istikrar çizgisinden sapması, sektörü önemli ölçüde etkileyecek bir gelişme, kurdaki ani yukarı çıkış sektördeki büyümeyi yavaşlatırken, düşüşler ise ihracatçı firmalar gibi ithalatçı firmaları da olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda bilişim sektörünün bu sorunlardan arındırılması uzun vadede pozitif bir ivmeyle büyümeye devam etmesi açısından çok büyük önem arz ediyor" görüşünü dile getirdi.

KURUMSALLAŞMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Veb Bilgi İşlem'in bilişim sektöründeki en önemli amaçlarından birisinin şirket çalışanlarının müşterilerine daha iyi hizmet vererek, kurumun hizmet kalitesinin artmasında fayda sağlayacak çözüm yollarını bulmaktı ve geldiğimiz noktada bunu başarmış durumda diyen Can, "Kurumlar, bilişim sektöründeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyorlar, bünyelerinde bilişim kısımları oluşturuyorlar ve sonucunda da müşteri memnuniyetini en ön planda tutuyorlar. Bu devirde müşterilere olabildiğince hızlı hizmet vermek ve en iyi çözümü sunmak için kurumsallaşmanın öneminin anlaşılması gerekiyor. Durum böyle olunca müşteri beklentileri ve verilen hizmet anlayışı değişiyor. Satın alınan herhangi bir malın satış işleminde belirli ölçütleri karşılama ile sınırlı olduğu dönemleri çoktan geride bıraktık. Artık, müşteriler ödediği para ile satın alabileceği tüm hizmetlerin en iyisini almayı talep ediyor. Bu da satış sonrasının önemini daha anlaşılır kıldı. Servis ve yedek parça işi daha da önem kazandı. Bu amaçla oluşturduğumuz 40 kişilik uzman kadromuzla müşterilerimizden gelen her türlü beklentiye anında cevap verebiliyoruz" dedi.