Temiz enerji yeni istihdam kapısı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal, Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) yasa tasarısının, devlet kasasına yük getireceği düşüncesiyle Hazine'nin fiyatlar üzerinde durmasının doğru olmadığını öne sürdü. Tasarının yasalaşması için, geçen günlerde 16 sektör temsilcisi adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiklerini açıkladı. Ünal, 12 aydır bekledikleri yasanın çıkması durumunda türbin pazarına akacak 12.5 milyar doların yüzde 38'inin gelir vergisi ve KDV olarak devlet kasasına gireceğini söyledi.
100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Ünal, Teşvik çıkarsa bir-iki yıl içerisinde üretim tesisleri kurulacak. Rüzgâr santrallarında beklentiler 10 bin megavat. Burada 10 milyar dolarlık ekipman söz konusu. Güneş enerjisinde ise 20 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen 20 bin megavatlık yatırım var. Güneş santralı ekipmanının pazarı büyüklüğü 60 milyar dolar. 200 proje var, tüm bu yatırımların inşaatında 300-400 kişi çalışıyor. Hesaplarsanız, 60 bin insana inşaat aşamasında iş sağlamış oluyorsunuz. Ben bunun 100 bin kişiye çıkacağına inanıyorum.
İKİ YILDIR KOMİSYON ÖDENİYOR
Ünal, iyi durumda bulunan banka ve sektör ilişkilerinin yasanın çıkmaması halinde kopma tehlikesi bulunduğuna işaret ederek EPDK 2007 yılı Kasım ayında açtığı ihale için 78 bin megavatlık rüzgâr başvurusu yapıldı ve lisans ücreti almadı. Buna karşın 800 milyon TL üzerinde teminat mektubu alan yatırımcılar, bankalara bunun karşılığında komisyon ödedi ve ödemeye de devam edecek dedi.
ABA'DEN ZENGİNİZ AMA TEŞVİK YOK
Ünal, AB'nin, 2020 yılına kadar YEK kaynaklarının toplam enerji içerisindeki payının yüzde 20 olmasının hedeflendiğini, bu bağlamda 443 milyar avro tutarında yatırıma destek vereceğine dikkat çekti. Ünal, Türkiye'nin YEK konusunda birçok AB ülkesinden daha zengin olduğunu da anlattı.