Teşvik Paketi Resmi Gazete'de
Sektörel ve bölgesel teşviklerde 81 ilin faydalanacağı devlet yardımları için müracaatlar başlamış oldu. Yatırımın, teşvik belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının, 1. ve 2. bölgelerde yapılacak yatırımlarda 1 milyon Türk Lirası, 3. ve 4. bölgelerde yapılacak yatırımlarda 500 bin Türk Lirası olması gerekiyor. Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerine taşınma desteğinden yararlanacak tesisler için asgari sabit yatırım tutarı aranmayacak. Ancak, bu tesislerde taşınılacak yerde en az 50 kişiyi istihdam etmesi gerekecek.
TALEPLER HAZİNEYE YAPILACAK
Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin talepler Hazine Müsteşarlığı'na yapılacak. Ancak, yabancı sermayeli yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel uygulamalar kapsamındaki yatırımlar ile Ar-Ge ve çevre yatırımları hariç olmak üzere sabit yatırım tutarı 8 milyon TL'yi aşmayan imalat sanayi yatırımları için yatırımcının tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki TOBB'a bağlı sanayi odalarına da müracaat edilebilecek. Müsteşarlığa yapılacak müracaatların yabancı sermayeli şirket ve şubelerce gerçekleştirilecek yatırımlar için Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne, diğer bütün yatırımlar için Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğüne yapılması gerekiyor. Karar'a göre düzenlenen teşvik belgelerinin geçerlilik süresi içerisindeki işlemlerle ilgili müracaatlar, teşvik belgesi müracaatını değerlendiren ilgili kuruma yapılır.
TEŞVİK BELGESİNİ ALMAK İÇİN
400 LİRA YATIRILACAK
Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için yapılacak müracaatlarda aranılacak belgeler ise şöyle sıralandı: yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalı müracaat dilekçesi, yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri, her sayfası yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalı ve kaşeli bir nüsha Yatırım Bilgi Formu gerekiyor. Müsteşarlığa yapılacak müracaatlarda 400 Türk Lirası tutarındaki meblağın Merkez Bankası'na yatırılması gerekiyor. Sanayi odalarına yapılacak başvurularda 400 liranın 100 Türk Lirası tutarındaki kısmının ilgili sanayi odasının hesabına yatırıldığını gösterir makbuz nüshası gerekiyor. Firmanın sermaye yapısı, sermaye miktarı ve faaliyet konuları açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi aslı veya noterden veya sicil merciinden tasdikli örneği, Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına dair asıl belge ile "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı" şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan alınan Karar veya Karara ilişkin yazı.
Teşvik belgesi düzenlenmesi talep edilen yatırım projelerinin, yatırıma ait teşvik belgesi, döviz ve kredi kullanım formu ile ithal ve yerli makine ve teçhizat listeleri Müsteşarlıkça onaylanacak.