TİCARİ İŞBİRLİĞİ

TİCARİ İŞBİRLİĞİ
Polonya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ve Güney Afrika Ankara Büyükelçi Yardımcısı ve Müsteşarı Puleng Chaba, Samsun’la ticari işbirliği kurmak istediklerini belirttiler

İşbirliği için geldiler

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ayrı ayrı ziyaret eden Polonya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ve Güney Afrika Ankara Büyükelçi Yardımcısı ve Müsteşarı Puleng Chaba, Samsun’la ticari işbirliği kurmak istediklerini belirttiler. Başkan Murzioğlu ise, ticari işbirliği konusunda her türlü desteği ve girişimi yapacaklarını söyledi.

Polonya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ve Güney Afrika Ankara Büyükelçi Yardımcısı ve Müsteşarı Puleng Chaba, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ayrı ayrı ziyaret etti. Aynı gün içinde yapılan iki ayrı ziyarette değinilen konu ise, ticari işbirliği oldu. Zablocki ve Chaba, Samsun’la ticari işbirliği kurmak için Başkan Murzioğlu’ndan destek istediler.

Samsun önemli bir potansiyele sahip

Murzioğlu’nun ilk ziyarete gelen Polonya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki, Samsun’a ilk kez geldiğini belirterek, “Tarım Fuarı için geldiğim Samsun gördüğüm kadarıyla gerçekten önemli bir potansiyele sahip bir il. Ben üç yıldan beri Türkiye’de görev yapıyorum. Özellikle Anadolu şehirleriyle doğrudan iletişim kurmaya çalışıyoruz. Firmalarımızı Anadolu’daki firmalarla tanıştırmak istiyoruz. Bu sayede çok daha iyi verim alıyoruz. Biz her iki ülke arasında ticareti geliştirmek istiyoruz. Polonya ile Türkiye arasındaki ticaret her geçen yıl daha da yoğunlaşıyor. Geçen yıl her iki ülke arasındaki ticaret hacmi altı milyar doları aştı. Samsun’la ekonomik ve ticari işbirliği konusunda çalışabiliriz. Bu konuda sizlerin desteğini istiyoruz. Yapacağımız işbirliği ile her iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da geliştirebiliriz” dedi.

Chaba: “Sinerji yaratmak istiyoruz”

Güney Afrika Ankara Büyükelçi Yardımcısı ve Müsteşarı Puleng Chaba da, ziyaret ettiği Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’na işbirliği konusuna değindi. Samsun’la ticaret ağı kurmayı arzuladıklarını belirten Chaba, “İki ülke arasındaki 1.4 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Bu rakam daha iyi olabilir. İki ülke, bölgelerinde lider konuma ve önemli potansiyele sahip. İki ülkede 50 milyondan fazla nüfusa sahip ve verimli tarım arazileri mevcut. Altyapı konusunda da oldukça iyiyiz. Özellikle Türkiye’nin inşaat alanındaki girişimlerini görüyorum. Bunun yanısıra Türkiye tekstil, bilgi teknolojileri, tarım alanlarında iyi durumda. Ayrıca, bizim ülkemizden de Türkiye’ye ticaret ortaklık yapmak isteyenler mevcut. Bu düşence karşılıklı. Bizim hedefimiz iki ülke arasında sinerji yaratmak. Sizlerin de desteğiyle Samsunlu işadamlarıyla ülkemizdeki işadamlarını bir araya getirerek sinerji yaratmaya katkı sağlayabiliriz” diye konuştu.

Murzioğlu: “Her türlü desteğe hazırız”

Ziyaretlerde konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise, ülkeler arasında ekonomi ve ticari işbirliğini geliştirmek adına ellerinden gelen gayreti göstereceğini söyledi. Başkan Murzioğlu, ziyaretlerde ayrıca, Samsun’un ekonomik yapısı ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdi.  Samsun’u Karadeniz kıyı çanağının en büyük ve en gelişmiş kenti olarak tanıtan Murzioğlu, “ Samsun, Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı konumunda coğrafi konumuyla da önemli bir şehir. Türkiye’de sadece dört ile nasip olan hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım hatlarıyla Samsun bir lojistik kent konumunda. Samsun ayrıca, Bafra ve Çarşamba Ovalarıyla Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri. Yedi bin yıllık tarihi geçmişiyle, yaylalarıyla, ovalarıyla, kanyonuyla, kayak merkeziyle ve tarihi, kültürel değerleriyle Samsun bir turizm kenti. Samsun 5 organize sanayi bölgesi, 17 küçük sanayi sitesi ile ayrıca, bir sanayi kenti konumunda. Samsun camdan tekstile, metalden mobilyaya, bol ürün çeşidinin üretildiği bir şehir. Özellikle cerrahi aletler üretimi konusunda Türkiye’nin kümelenme merkezi konumunda.  Samsun’dan ihracat yapabileceğiniz birçok ürün var. Ayrıca, iki yıl önce açtığımız fuar ve kongre merkezi de kentimize önemli katkı sağlıyor. Bunu sizlerin de katılımıyla görüyoruz. İnşallah bu ziyaret iyi bir işbirliğini de beraberinde getirir. Ben buna inanıyorum. Çünkü bizim de hedefimiz yapacağımız işbirlikleri ile hem ülkemizin hem de kentimizin ticaretine katkı sağlamak. Yapılacak ortak çalışmalar ülkelerin ekonomik kalkınmasında rol oynayacaktır. Oda olarak işbirliğini geliştirme konusunda her türlü işbirliğine ve desteğe hazırız” diye ifade etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.