TOBB'UN ARABULUCULUK MERKEZİ GENİŞLETİLİYOR

TOBB'UN ARABULUCULUK MERKEZİ GENİŞLETİLİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren arabuluculuk merkezi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan aldığı faaliyet belgesi kapsamında internet alan adlarına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için de görev yapacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren arabuluculuk merkezi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) aldığı faaliyet belgesi kapsamında internet alan adlarına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için de görev yapacak. İnternet Alan Adları Yönetmeliği kapsamında uyuşmazlık çözüm mekanizmasının işletilmesine ilişkin usul ve esaslar BTK tarafından düzenleniyor. Türkiye'de internet alan adlarına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü BTK'nin verdiği faaliyet belgesi kapsamında "uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcıları" tarafından gerçekleştiriliyor. İş dünyası ve vatandaşların uyuşmazlıklarının çözüme ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan "TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi"ne BTK tarafından faaliyet belgesi verildi. Böylece merkez, internet alan adları için "uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcısı" olarak yetkilendirildi. TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi de internet alan adlarıyla alakalı uyuşmazlıkları en kısa sürede çözüme kavuşturmayı temel prensip olarak belirledi. Belirlenen işleyişe göre, bir internet alan adıyla ilgili sorun yaşayan şikayetçi, uyuşmazlığa konu internet alan adıyla ilgili merkeze başvuruda bulunacak. BTK tarafından TRABİS'in (.tr Ağ Bilgi Sistemi) devreye alındığı 14 Eylül 2022 ve sonrası için internet alan adıyla ilgili herhangi bir yenileme ya da tahsis işlemi yapılmışsa arabuluculuk merkezi, bu başvuruyu gerekli bilgi ve belgelerin kendisine iletilmesiyle kabul edecek. Eğer 14 Eylül 2022'den önce internet alan adıyla alakalı yenileme ya da tahsis işlemi yapıldıysa arabuluculuk merkezi tarafından ilgili kanun gereği bu başvuru kabul edilmeyecek. Tahsis ve yenileme işlemi 14 Eylül 2022 ve sonrasında gerçekleştirildiyse merkez tarafından şikayetçiyle iletişime geçerek gerekli ücretin yatırılması halinde başvurunun kabul edilebileceği bildirilecek.

Alan adı dondurulacak
Bu aşamada, tarafların tercihlerine göre hakem ataması yapılabilecek. Eğer her iki taraf da tek hakem tercih ettiyse uyuşmazlık merkezin belirleyeceği tek hakem tarafından ele alınacak. Eğer taraflardan biri 3 hakem talep ederse uyuşmazlık bu 3 hakemle çözülecek. Başvurunun kabul edilmesiyle beraber uyuşmazlık konusu olan internet alan adı hemen dondurulacak ve sahibi burasıyla alakalı hiçbir tasarrufta bulunamayacak. Uyuşmazlığa şikayet edilen tarafın gelmemesi halinde bu durum uyuşmazlığın görülmesine engel teşkil etmeyecek. Hakemler böyle bir durumda uyuşmazlığa devam etmekle yükümlü olacak ve aldıkları karar gelmeyen tarafı da bağlayacak. Hakemler tarafların sunmuş olduğu belge ve bilgiler doğrultusunda şikayetçiyi haklı görürse internet alan adının şikayetçiye tahsisinin yapılması amacıyla BTK'ye bilgi verecek ve gerekli devir işlemleri yapılacak. Tarafların sunmuş olduğu belge ve bilgiler doğrultusunda şikayetçi iddiasında haklı görülmezse uyuşmazlığa konu internet alan adıyla alakalı herhangi bir tasarruf işleminde bulunulmayacak ve dondurulan alan adı kullanıma açılacak. Söz konusu sürecin, 20-30 gün sürmesi öngörülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.