Toplama mantarlara dikkat!
Ağaçlıklar arasında ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmanın çok zor olduğunu hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Zehirsiz olduğundan emin olmadıkça, ormanlık alanlarda ve kırlardan mantar toplanmamalı ve yenmelidir" dedi.
Mantar zehirlenmelerine "Amanita Muscarina" ve "Amanita Phalloides" adı verilen iki cins zehirli mantar sebep olduğunu belirten Dr. Dinççağ, " Muscarina'nın zehri yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğinden, söz konusu mantarlar pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler.
Mantar yendikten sonra, zehirlenme belirtileri görülür görülmez hasta kusturulmalıdır. Parmakla küçük dile dokununca kusma temin edilemiyor ise, tuzlu su veya ipeka şurubu verilerek kusma sağlanmalıdır. Kusma ile ishal, aslında vücudun kendi kendine aldığı bir savunma şeklidir. Her iki durumda da vücut zehri dışarı atmak istemektedir. Hasta en kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise, mantar örneği de beraberinde götürülmelidir" dedi.
Dr. Dinççağ mantar zehirlenmelerinin belirtilerini şöyle sıraladı: "Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı. Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seyirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür".