Toplum sağlığına zarar verecek
İlaçta reklamın toplum sağlığına zarar vereceğini vurgulayan Samsun Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney TRT'nin reklam yönetmeliğinde "Reçete ile satışına izin verilen ilaçlar, alkollü içkiler, sigara ve tütünler, yapımı, sağlığı koruma standartlarına uymayan gıda maddeleri, eş bulma veya mektuplaşma kuruluşlarının hizmetleri ile benzeri ürün ve hizmetlerin reklamı kabul edilemez" şeklinde maddenin bulunduğuna dikkat çekerek, buradaki reçeteli ilaçların reklamı yapılamazda reçetesiz olanların reklamı yapılabilir gibi algılanmasının büyük bir hata olduğunu kaydetti.
İLAÇ REKLAM MALZEMESİ OLDU
Arman Üney, "Düzenleme, kanun hükümleri ve mevzuatlar konusunda bilgi eksikliği kaynaklı değilse, 'reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımı'nın önünü açma girişimidir. Benzer girişimler daha önce davalarla 1996 ve 2003 yıllarında durdurulmuştu. Reklam şirketleri krizin etkisiyle reklam pastasını genişletmek istiyor. Sürekli bu alanın reklama açılması çabası içindeler. RTÜK'ün de geçen yıl, 'Bu dönem reklam pastası içine ilacı da sokacağız' demeci olmuştu. Endişelerimiz hem eczacılık yasasında hem de başka yasalarda ilaçta reklama dönük değişikliğin yapılmasıdır" dedi.
SAĞLIĞA TİCARET GÖZÜYLE BAKILIYOR
Reklamın amacının reklamı yapılan ürünlerin satışını arttırmak olduğunu hatırlatan Üney, "Biz eczacı olarak ilaçların satışının artmasından karlı çıkarız. Ancak biz Türk Eczacılar Birliği olarak sağlığa ticaret gözü ile bakmıyoruz. İnsanların reklamlara göre ilaç alması toplumun genelinde bir sağlıksızlık yaratacaktır. Biz ilacın ticari bir ürün olarak hastayı da müşteri olarak algılayan zihniyetin karşısındayız. İlaçların reklamının tüm topluma yönelik reklamının yapılamasının sonuna kadar karşısında olacağız. Türkiye'de ilacı insanlar kulaktan kulağa duyarak bile bilinçsizce kullanırken reklamı yapılmaya başlandığında korkunç sonuçlar doğurabilir. Bu hem bir toplum sağlıksızlığını hem de bir milli israfı beraberinde getirir. Biz eczacılar için durum karlı bile gözükse de bizim ilaç verdiğimiz insanlar vatandaşımız, komşumuz, kardeşimiz akrabamız. Biz bu açıdan bakarak ilaçların tüketim maddeleri olarak toplumun geneline reklamlarının yapılmasına karşıyız" şeklinde konuştu.
REKLAM MEDELLERİ YÜKSEK
Ayrıca medya reklam bedellerinin de oldukça yüksek meblalarda olmasına vurgu yapan Samsun Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney," Düşünürsek medyadaki reklam bedelleri ücreti ilaç fiyatlarınada yansıyacaktır. Bunu da devlet karşılamaz. Şu an SGK tarafından bir kısmı ödenen ilacın ücreti çok arttığında devlet bunu karşılamayı bırakır. Vatandaş pahalı bir ilaç ile tedavi sürecine girer. Avrupa'da içinde anti gribal etken maddeler bulunan ağrı kesici ateş düşürücü ilaçların reklamı serbesti. Ancak bu ilacın vatandaşlar tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanılması sonucu meydana gelen ölüm vakalarının ardından apar topar yasal değişiklikler yapılarak Avrupa'da bu ilaçlarında kontrollü satışının yapılması sağlandı" ifadelerini kullandı.