TOPUK DİKENİ
Topuk dikeni nedir, nasıl tedavi edilir?
Topuk dikeni toplumun büyük bir bölümünü etkileyen sıkıntılı bir rahatsızlıktır.
Topuk dikeni genellikle ayağın altında bulunan bir tendonun kısalması sonucu ortaya çıkar. Topuk dikeni kemiklerdeki bir sorun olarak algılansa da aslında sorun ayağın yaylanmasını sağlayan bir kasın topuğa bağlandığı yerdeki kısalığıdır.
Kimlerde daha sık görülür?
Topuk dikeni düz tabanlık, kilo ve ayak basma sorunu olan kişilerde daha sık görülür.
Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Topuk dikenine neden olan esnekliğini kaybeden ve kısalan aşil tendonu egzersizlerle eski haline getirilmeye çalışılır. Aşil tendonu germe egzersizleri olarak da bilinen egzersizler bu tendonun uzatılarak ayağın eski esnekliğine kavuşmasını sağlamaktır.
Topuk dikeninin bir diğer sebebi olan basma kusurları belirlenerek tabanlık kullanımı önerilmektedir. Ayağın yere doğru bir şekilde temas etmesi sağlanarak yürüyüş alışkanlıklarının düzeltilmesi hedeflenmektedir.
Egzersizler ve tabanlık kullanımı çoğu vakada olumlu sonuç vermektedir. Ancak iyileşmeyen hastalarda atel kullanımı söz konusudur. Atel ayağın 90 derecede durmasını sağlar. Atel gece kullanılır.
Fizik tedavi programları da topuk dikenine karşı etkilidir. Tüm yöntemlere rağmen herhangi bir iyileşme görülmediğinde cerrahi müdahale ile bu tendonun uzatılması söz konusu olabilir.
Tüm yükü taşıyan ayaklarımızın sağlığına dikkat etmek, doğru ayakkabılar seçmek ve yürüyüşümüzü düzeltmek büyük önem taşır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.