Tüberküloz, yüzde 4,5 oranında azaldı

Tüberküloz, yüzde 4,5 oranında azaldı
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Veremle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, verem hastalığının görülme olasılığının il genelinde geçen seneye oranla yüzde 4,5 oranında azalma gösterdiğini açıkladı.

Dr. Kasapoğlu 64. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü binasında basın toplantısı düzenledi.

FARKINDALIĞI ARTIRMAK İSTİYORUZ

Samsun'da Sağlık İl Müdürlüğü koordinesinde 3 adet Verem Savaş Dispanseri, aile hekimleri, ilgili dal uzmanları ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi işbirliği ile verem (tüberküloz) hastalığını kontrol altında tuttuklarını ifade eden Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, geçen yıla oranla tüberküloz hasta sayısında yüzde 4,5 oranında bir azalma meydana geldiğini söyledi. Tüberküloz hastalığının 6 ila 12 ay süreli tedavisi olan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kasaoplu, "Normalde 1 kutu antibiyotiği bile zor bitirirken 6 ay süreli hastaların ilaç alması büyük bir problem doğuruyor. Dünyada kabul edilen ve 2006 yılında Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından da desteklenen Türkiye'nin tüm kamu kurumlarında ve kuruluşlarında uygulanan 'Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi' çok önemli. Bu uygulama, hastanın ilacını tercihen bir sağlık personeli olmak kaydıyla bir gözetmen tarafından günlük olarak içirilmesi esasına dayanıyor. Bununla toplumun farkındalığını artırmak istiyoruz" dedi.

BULUTLU HAVALAR HASTALIĞI TETİKLİYOR

Karadeniz Bölgesi'nde yılın büyük bir bölümünün bulutlu geçmesinin hastalığın artmasında rolü olduğunu ifade eden Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Güneş giren yere doktor girmez sözü biraz da tüberküloz ile ilgili. Tüberküloz basili saatlerce, günlerce havada asılı kalabiliyor. Güneş ışığında kolayca yok oluyor. Tedavi yöntemi olarak hastanelerimizde hastaların güneşlendirilmelerini istiyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde bulutlu havanın çok olması basilinin yok oluş süresini biraz daha uzatıyor. İklimin ve ekonomik koşulların bu hastalığın artmasında mutlaka rolü var" diye konuştu.

2011 YILI TEDBİRLERİNİ ALDIK

Konuşmasında 2011 yılında tüberküloz hastalığıyla ilgili daha ciddi çalışmalar yapacaklarını dile getiren Dr. Mustafa Kasapoğlu, "2010 yılında riskli grup taraması yaptık, yeni vakaları tespit ettik ve tedavi altına aldık. 2011 yılında tüberküloz konusunda daha da ciddi çalışmalar yapacağız. Bunun için önleyici tedbirler planladık ve 2011'e bu şekilde başlayacağız" şeklinde konuştu.

Zekeriya FIRAT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.