Türkiye, Rusya’dan doğalgazda indirim istedi, tüketiciye yansımayacak

Türkiye, Rusya’dan doğalgazda indirim istedi, tüketiciye yansımayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan yeni kontrat dönemi ile ilgili indirim talep ettiklerini, ancak mevcut şartlar dikkate alındığında bunun tüketiciye yansımayacağını söyledi.

Ukrayna krizi nedeni ile Batı Hattı'ndan doğalgaz kesintisi olması durumunda, Türkiye'nin bunu alternatif kaynaklarla telafi etmesi de zor olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Gazpromexport Başkanı Elena Burmistrova ile bir araya geldi. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Yıldız, “Rusya Federasyonu ile doğalgaz ticareti son derece önemli bir noktada. Geçtiğimiz yıl 26,5 milyar metreküp doğalgaz almıştık. Bu yıl ki hedefimiz kontrat değerlendirmesinden sonra 30 milyar metreküpe taşınması. İyi bir görüşme oldu… Ukrayna krizi ile birlikte doğalgaz alım miktarını değerlendirdik. Türkiye bildiğiniz gibi 10 milyar metreküp doğalgazı özel sektör marifeti ile alıyor. Biz bu miktarın daha da artırılmasından yanayız. Ancak bunu kontrat son tarihinden sonra değerlendirilebileceğini söylediler. Tabi ki bunlar müzakere edilecek konular.” dedi.

UKRAYNA'DA KRİZ YAŞANIRSA TÜRKİYE'DE SORUN OLACAK

Rusya tarafının Ukrayna krizi ile ilgili önümüzdeki hafta yapacakları toplantı sonrası durumun netleşeceğini belirttiklerini ve krizden söz ettiklerini aktaran Bakan Yıldız, “Bunun miktarını ve gazın kesilmesini ihtimalini önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleştireceklerini söylediler. Biz de kendilerine muhatabımızın kendileri olduğunu, Rusya ile yapılan anlaşmaların her iki ülke için de değerli olduğunu, böyle bir krizi temenni etmediğimizi, özellikle de Aralık, Ocak ayında şimdi Moskova'da neredeyse sıfır derece civarında, biz böyle bir miktarın tamamını almak istediğimizi, böyle bir konuyu da temenni etmek istemediğimizi ilettik. Mutlaka AB ve Ukrayna ile görüşmelerde çözüm yollarının bulunması gerektiğini kendilerine ilettik.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'nda bir kesinti olması durumunda Türkiye'nin B ve C planları olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Bakan Yıldız, “Türkiye'nin kesinti olması durumunda bunu alternatif kaynaklardan telafi etmeye çalışacağız. Doğalgazla ısınan meskenlerimiz, sanayide kullanılan yapının öyle hemen kolay telafi edilebilir bir yanı olmaz. O yüzden Ukrayna tarafında oluşabilecek herhangi bir kesinti -açıkça söyleyeyim arkadaşlar- Türkiye'yi etkiler. Türkiye'nin en az etkileneceği yapı bu gazın kesilmemesi şeklinde olacak. Bugünkü görüşmelerimiz bu çerçevede oldu.” şeklinde konuştu.

İNDİRİM TALEP ETTİK, TÜKETİCİYE YANSIMAZ

Türkiye'nin fiyat revizyon hakkını kullanmak istediğini, bunun müzakere masasında rahatlıkla sonuçlanabileceğini, başka bir merkeze, başka bir noktaya götürülmesinin gerekmediğini, her iki ülkenin de birbirini anladığını ifade eden Yıldız, “Biz yıl sonunda başlayacak kontratın bize verdiği revizyon hakkı ile ilgili şimdiden hazırlıklar yapalım dedik. Kendileri de bunu görüşebileceklerini, bunu kamuoyu ile paylaşmaya hazır olduklarını söylediler. Bizim indirim almamız lazım geldiğini kendilerine net bir şekilde söyledik. Bizden daha uygun fiyatlarda doğalgaz alan AB ülkeleri var. Bizden daha pahalı alan ülkeler var. Türkiye'nin gelişen yüzünü daha iyi hissedeceğimiz bir fiyatı aynı şekilde kurguladığımızı kendilerine ilettik. Bütün bunların her birini bir paket olarak değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.