"Türkiye'de her yıl 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor"

"Türkiye'de her yıl 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor"
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini buna ilave olarak içenlerin çevresinde bulunanlarında etkilendiğini söyledi.

Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50'nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığını kaydeden Uzun, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “Bu sorunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) öne çıkmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere; dünyada 1,3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl 600 binden fazla kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir.”

Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu hatırlatan İl Müdürü Ertan Uzun, küresel yetişkin tütün araştırmaları sonuçlarına göre 2008 yılında yüzde 31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranının 2012 yılında yüzde 27,0'ye düştüğünü söyledi. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolunun sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanması olduğunu vurgulayan Uzun, "Sigara içimi bir tür bağımlılıktır ve DSÖ sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Sigara içmekte olan pek çok kişi sigara içmeyi sürdürmek istemedikleri halde bağımlılık nedeniyle bu isteklerinde başarılı olamamaktadır. Sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 'Sigara Bırakma Danışma Hattı' açılmıştır. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatörler aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sigara Bırakma Polikliniklerinde ise yine bu konuda eğitim almış hekimler tarafından sigara bırakma planı yapılarak kişilerin takibinin yapılması sağlanmaktadır. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi kapsamında Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve 17 İlçe Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde oluşturulan tütün denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerle pasif olarak tütün dumanına maruziyet engellenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca toplumun tüm kesimlerine sigara kullanımının önlenmesiyle ilgili eğitimler düzenlenmektedir. Yine Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi, Bafra Devlet Hastanesi, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde (KETEM) olmak üzere üç sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir. Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında her yıl 9 Şubat günü 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kutlanmaktadır." diye konuştu.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyerek halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini hedeflerini ifade eden Uzun, gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve onlara temiz hava sağlamak adına 9 Şubat'ı başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşları sigara bırakma polikliniklerine beklediklerini sözlerine ekledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.