Türkiye’nin en büyük organik yumurta çiftliği

Türkiye’nin en büyük organik yumurta çiftliği
Bir dönem milletvekili olarak siyasetle de uğraşan Ahmet Aydın 1980 yılında Yeşil Küre Ltd. Şirketini kurarak Samsun'un Bafra ilçesi Koşu köyünde yumurta üretimini başlattı.

Ay-Pi adı verilen bu üretim tam 27 yıl sürdü. Ahmet Aydın 2007 yılında çiftliğini organik yumurta üretim çiftliği haline dönüştürdü. Organik Ürünler Tarım ve Hayvancılık Ltd. Şti olarak sertifikasını da 2008 yılının Şubat ayında aldı.

Ahmet Aydın “15 bin kapasiteli yumurta üretim çiftliğimiz her biri 3'er bin yumurta kapasiteli 5 kümesten oluşuyor. Biz kendi yemimizi kendi tesisimizde üretiyoruz. Paketleme ve ambalajlamamızı kendi tesislerimizi yapıyoruz. Burada ürettiğimiz yumurtaları İstanbul başta olmak üzere Ankara, Samsun, Trabzon, Rize' de pazarlıyoruz. Biz Türkiye'nin organik yumurta üretiminin yüzde 50'sini karşılayan firmayız. Türkiye'de Tarım Bakanlığı ve AB adına inceleme yapma yetkisi bulunan on firmadan biri olan CERES (Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu) Türkiye temsilcisi Ümit Çevik, Bafra'ya gelerek bir takım incelemelerde bulundu. Yeşilküre organik yumurta üretim çiftliğinin denetimlerini ve AY-Pİ Tavukçuluğa ait organik et işletmesi, organik süt üretim işletmesinin üretime başlangıç aşamalarının denetimlerini yaptı. Ümit Çevik, AY-Pİ bünyesinde organik tarım üretimi yapan firmaların oldukça elverişli olduğunu gördü. CERES 26 ülkede temsilciliği olan bir Alman firması. Hedefimiz kaliteli ve doğal gıda maddelerini dünya standartlarında hazırlayarak uluslararası rekabette yarışabilecek ve tercih edilebilecek markalar oluşturmak. Bölgemizin ve ülkemizin tarım potansiyelinin yükselmesine katkıda bulunmak. İhracat sonucunda ülkemize ekonomik katkı sağlamak.” dedi.

Tavuklardan elde edilen gübreyi organik tarım yapan üreticilere pazarladıklarını da söyleyen Ahmet Aydın, “Tavukların yem hammaddelerinin büyük bölümü Yeşil Küre bünyesinde bulunan 700 dekar arazide üretilmektedir. Park ve çim alanlarında Yeşil küre Doğal Gübre kullanılıyor. Yeşil Küre doğal gübrenin toprak ve bitkiler için çok önemi vardır. Bizim ürettiğimiz gübre işlenmemiş hayvan gübresine oranla kat kat daha güçlüdür. Yeşil küre konsantre bir duruma dönüştürüldüğünden doğal bitki besin maddelerince çok zengindir. Yeşil küre Doğal gübresi Karadeniz bölgesinde en büyük entegre tavukçuluk ve sığırcılık tesisine sahip olan Ay-Pi A.Ş. ve Ay-Gıda A.Ş.'nin işletmelerinde elde edilerek 21 bin metrekare kapalı alanda uygun fermantasyon koşullarında hiçbir katkı yapılmadan doğal olarak üretilmektedir” diye konuştu.

Dünya genelindeki insan nüfusunda büyük artışlar meydana gelmesi sonucu ürün yetiştiriciliğinde kimyasal katkılı gübreler kullanılmaya ve genetikleri değiştirilmiş ürünler yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Aydın, "Bu besinler tüketilince uzun vadede insanlarda çeşitli rahatsızlıklar ve muhtelif hastalıklar meydana gelmeye başladı. Beslenme bozukluklarından dolayı tüketicilerde obezitelik ve kanser vakaları artmaya başladı. Bunlar insan sağlığına son derece zararlı. Onun için biz, kendimizi organik ürün yetiştiriciliğine adadık" dedi. Yeşilküre' nin Koşuköyü' nde her biri 3 bin kapasiteli 5 kümesin 3 ünde üretim yapılıyor. Yeşilküre, üç kümesteki 10 bin tavuktan 8 bin yumurta elde ediyor.

DENGE/EKONOMİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum