TZOB: Don felaketi elma hasadını olumsuz etkiledi

TZOB: Don felaketi elma hasadını olumsuz etkiledi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ihracatın yeni gözdelerinden elmada hasadın buruk geçtiğini bildirdi.

Bayraktar, “Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini olumsuz etkiledi. Üreticimiz tedirgin.” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyanın büyük elma üreticilerinden biri olduğunu; ama ürünü yeterince iyi değerlendiremediğini belirtti. Şemsi Bayraktar, 2012 yılında dünya genelinde 76,4 milyon ton elma üretildiğini, bunun 37 milyon tonunun Çin, 4,1 milyon tonunun ABD, 3,1 milyon tonunun Türkiye tarafından üretildiğini, bu ülkeleri Polonya, Hindistan, İtalya, İran, Şili ve Rusya'nın izlediğini vurguladı.

Mart ayı sonunda yaşanan don felaketinin elma üretimini çok olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Üreticimiz tedirgin. Geçen yıl 3,1 milyon ton dolaylarında olan elma üretiminin, bu yıl iyimser tahminlere göre bile 2,5 milyon ton civarına gerilemesi bekleniyor. Rekoltede beşte bire yakın bir kayıp olacağı tahmin ediliyor. Ziraat odalarımız, rekoltenin bu tahminin bile altında kalabileceğini bildiriyorlar. Hasadın tamamlanmasıyla rekolteyi tam olarak görebileceğiz.” dedi.

ÜRETİME GÖRE İHRACAT YETERSİZ

Türkiye'nin hemen her yerinde elma yetiştiğini ama Isparta, Karaman, Niğde, Denizli, Antalya, Kayseri, Çanakkale'nin elma üretiminin yoğun yapıldığı iller olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum'da 2013 yılı toplam elma üretiminin yüzde 59'unun üretildi. Isparta, 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20,3, Karaman 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18,3, Niğde ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11,2 pay alıyor. Elma ülkemizde sevilen bir meyve. Yurt içi tüketimi 2 milyon tonu geçiyor. Böyle olunca, rekoltenin de düşük kalacağını dikkate aldığımızda elma ihracatının olumsuz etkilenmesinden endişeleniyoruz. Zaten üretimde Çin ve ABD'den ardından 3'üncüyüz ama ihracatta miktarda 18, değerde 21'nci sıradayız. Üretimi bizden az olan birçok ülke, bizden çok daha fazla elma ihracatı yapıyor. 2012 yılında 68 bin 774, 2013 yılında 125 bin 682 ton elma ihracatı yapıldı. Bu meyvenin ihracatından 2013 yılında 49 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 2011 yılında elma ihracatından ABD, 952 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Aynı yıl bizim yarımız kadar elma üreten Fransa'nın ihracatı 737 milyon doları bulurken, bizim ihracatımız 36,6 milyon dolarda kaldı.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.