Üç yılda 8.5 milyon cep telefonu susturuldu
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde oluşturulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'yle kaçak ve çalıntı telefonlar anında kapatıldı. Mahkemelerin verdiği kararla şu ana kadar 8.5 milyon cihazla görüşme engellenirken, beyaz listede konuşmaya açık 109 milyon kayıtlı telefon var. Türkiye genelinde yaşanan cep telefonu gasplarına dur demek için başlatılan kaçak cep operasyonu meyvelerini verdi. 2005'te cep telefonlarının elektronik kimlik numaralarıyla (IMEI) merkezi bir sisteme kaydına karar verildi.
TELEFONLAR KAYITLA HALE GELDİ
Aboneler kısa mesaj yoluyla GSM operatörlerinden gelen kayıtdışı mesajlarını cevaplayarak telefonlarını kayıtlı hale getirdi. İlk etapta 65 milyon cihaz BTK'ya kaydedildi. Ardından kayıp ve çalıntı telefonların uydu aracılığıyla görüşmeye kapatılması sağlandı.
KULLANIMI ENGELLENİYOR
Kaçak ve çalıntı cihazların kullanımını engelleyen sistemle cep telefonu sebebiyle yapılan gasp oranlarında büyük oranlarda azalmalar oldu. Cep telefonu gaspı sebebiyle yaralama ve öldürme olaylarının büyük ölçüde önüne geçildi.
KAYITLI TELEFON 109 MİLYON
Şu ana kadar kaçak ve çalıntı olduğu için 8.5 milyon telefon görüşmeye kapatıldı. Bu telefonların hepsi çöpe gitti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde oluşturulan beyaz ve kara listeyle Türkiye'deki bütün telefonların durumu anlık izleniyor. Kayıtlı telefonlar beyaz listede bulunurken, bunların sayısı şu ana kadar 71 milyon olan Türkiye nüfusunu 38 milyon adet aşmış durumda. Kayıtlı olarak 109 milyon telefon mevcut. Temmuz 2009 itibariyle yurtdışından getirilen cep telefonları nedeniyle, ithalatçı kuruluşlar tarafından yapılan cihaz kimlik başvurularının sayısı ise son üç yıllık dönemde toplam 40 milyon 990 bin 880 adede ulaştı.
YURTDIŞI TELEFON SAYISI ARTTI
Yurtdışından bireysel ithalat yoluyla getirilen cihazlarla ilgili başvurulara yönelik istatistikler de, uygulamaların ne kadar etkili olduğunun bir diğer göstergesi. 2007'den Temmuz 2009'a kadar yurtdışından cihaz alarak, Türkiye'ye getiren ve bu cihazı kayıt ettirmek için başvuruda bulunanların yaptığı başvuru sayısı 1 milyon 797 bin 588 olurken, bu başvuruların 320 bin 139 adedi 2009'un ilk yedi ayında gerçekleşti. Yine aynı dönemde mahkeme veya savcılık talimatıyla haberleşme bağlantısı kesilerek kapatılan cihaz sayısı da 61 bin 255 oldu.