Ucuzluk söylentisi yalan
Samsun Sebze ve Meyve Hali İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi (SAMESKOM) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Latif Güneri, TBMM komisyonlarında görüşülmeye başlanan sebze ve meyve ticaretinin düzenlemesine ilişkin kanun tasarısı hakkında ortaya atılan ucuz sebze ve meyve iddialarının gerçeği yansıtmadığnı söyledi.
BUGÜNKÜ FİYAT NASIL UCUZLAYACAK?
Yeni çıkacak olan hal yasası ile meyve ve sebze fiyatlarının ucuzlayacağı konusundaki haberleri yalanlayan Samsun Sebze ve Meyve Hali İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Latif Güneri, şöyle konuştu: "Yılbaşında tüm mal ve hizmetlere büyük ölçüdeki zam sağanağının toplumdaki etkilerini azaltmaya yönelik olarak bu ucuz ve meyve söylentileri ortaya atılıyor. Şu an üreticiler 300 kilograma kadar malını pazaryerinde, isterse toptancı halinde satabiliyor. Sebze ve meyve fiyatlarının neye, hangi mala göre pahalı olduğunu birisinin söylemesini bekliyoruz. Yarım litre su şişesi piyasada 75 kuruş ile 1 lira arasındadır. Bir kilo portakal, mandalina bu fiyatlara satılmaktadır. Sebzeler daha da ucuzdur. Esas konumuz bugünkü fiyatların nasıl ucuzlayacağının açıklanmasıdır. Bugün üretici fiyatı olarak açıklanan rakamlar üreticinin bulunduğu yerdeki tarla, bağ, bahçedeki fiyat olarak dikkate alınmalıdır. Mersin ilinin bir köyünde ağaçtaki portakalın fiyatı 40-50 kuruş arasındadır. Bu köydeki portakalı dalında bedava alıp Samsun'a getirmenin maliyeti 60 kuruşu bulmaktadır. Portakalın kesilmesi, yıkanması, mumlanması, ambalajlanması, bulunduğu köyden Samsun'a kadar nakliyesi ödendiğinde bu maliyet 60 kuruşu bulmaktadır. Bu üreticinin hiç mi hakkı yoktur? Bu nasıl bir mantıktır? Dalındaki portakal fiyatı ile Samsun'daki pazaryerinde veya marketteki portakalın fiyatı nasıl mukayese edilmektedir? Anlamakta dahi zorlanıyoruz" dedi.
YAKIT SÜREKLİ ZAMLANIYOR
Benzine ve mazota devamlı zam geldiğine ve bu durumun hal esnafını çok mağdur ettiğine de vurgu yapan Güneri, "Hal Yasası'nın amacı küçük üretici ve esnafı piyasadan silmektir. Örnek verirsek, portakal üzerinde yüzde 2 hal rüsumu vardır. Bu oran halde yüzde 1'e indirilmektedir. Yani 70 kuruşluk portakalın fiyatı yüzde 1 azalırsa bu satış fiyatına nasıl hesap yapmak gerekir. Diğer taraftan komisyon oranı yüzde 2 azaltılmaktadır. Yine aynı hesabı yapalım. 100 kuruşluk malın fiyatı 2 kuruş azaltılırsa 98 kuruş olur. Bu mudur günlerdir sebze meyve fiyatları ucuzlayacak denilen? Asıl sorun denetimdir. Vatandaşın ucuz sebze ve meyve yemesi isteniyorsa tezgahlarda yüzde 50 ve yüzde 100'e varan fiyat artışlarıyla satışlar denetimle önlenmelidir. Bunun denetimini zabıta yapmak zorundadır. Eskiden bir ürünün halden alınış ve satış fiyatı yazardı. Aynı uygulamaya devam edilmesi halinde ve denetim sağlarsa halk yine ucuz sebze ve meyve yemeye devam eder. Hallerin olmaması veya devre dışı bırakılması fiyatları daha da artıracağı ve faturasız toptan satışların yeni uygulamayla pazar yerlerinde yapılabileceğini, büyük marketlere ayrıca büyük imkanlar sağlandığını da " dedi.
Zekeriya FIRAT