'Ülkedeki sanat hayatı tarihte görülmedik yıkımla karşı karşıya'
Adana Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi önünde biraraya gelerek hükümetin sanata yönelik tutumunu protesto etti. Kültür Sanat-Sen, TOMEB, TOBAV ve DETİS adına bir açıklama yapan Tiyatro Sanatçısı Sema Öner Kelav, ülkede sanat hayatının tarihte görülmedik bir yıkımla karşı karşıya olduğunu söyledi. Kelav, tüm sanat dallarını iktidarın ideolojisi doğrultusunda yeniden yapılandırmaya ve sanatı bir rant alanı haline dönüştürmeye çalışan Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) Yasa Tasarısı'nın daha yasalaşmadan hayata geçirildiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı koru, orkestra ve toplulukların sanat icra ettiği Operet Sahnesi'nin kapatıldığını ifade eden Kelav, İstanbul AKM yıllardır kapalı. Ankara'da İrfan Şahinbaş Atölye Sahnemizin bulunduğu alan silah zoruyla talan edildi. Depremden zarar gören Van Devlet Tiyatrosu hala onarılmadı. Oyuncular yıllardır seyircisine eksi derecelerde bile çadırda hizmet veriyor. Son olarak Ankara'da yıllardır ihaleye girip çıkan AKÜN ve Şinasi sahneleri sessizce satıldı. dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütün bu olanları uzaktan izlediğini anlatan Kelav, Kültür Bakanlığı'nın görevi kültür ve sanat yuvalarını yok etmek midir? Kültür, sanat evleri ve buralarda icra edilen sanatlar bir ülkenin uygarlık düzeyinin göstergeleridir. Sanatın özgür olmasını ve tüm halkımıza yaraşır bir nitelikte ulaşmasını savunan sanat emekçilerinin bu yıkama boyun eğmesi düşünülemez. diye konuştu.
Batı ülkelerinin başkentleri ile metropol kentlerde her gece 150 civarında tiyatronun perde açtığını anlatan Sema Öner Kelav, Türkiye'nin başkentinde ise bu sayının ödeneklisi ve özeli ile birlikte yalnızca 12 olduğunun altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yok oluşun önüne bir an önce geçmesi gerektiğine vurgu yapan Kelav şöyle dedi: Bakanlık, bir türlü açılmayan sahnelerin de tekrar açılması için üzerine düşeni yapmalıdır. Sanat kurumlarına ideolojik yaklaşımlarla ve bürokratik oyunlarla yönetici atamaları yapılmamalıdır. Van Devlet Tiyatrosu bir an evvel faal hizmet verir hale getirilmelidir. Operet sahnesi sanat ve sanatseverlere açılmalıdır. İstanbul AKM ivedilikle onarılıp hizmete açılmalıdır. Akün ve Şinasi sahnelerinin halkımızdan kopmasına göz yumulmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.