Ülkemizin doğal alanları tehlike altında
Erçağan, yasa ile doğal ve kültürel tüm alanların geriye dönüşü olmayacak şekilde yok edilmek istendiğine dikkat çekti
6094 Sayılı "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 29 Aralık 2010 tarihinde TBMM'de kabul edildi. "Bu memleket bizim" diyen Samsun Halkevleri Denetleme Kurulu Başkanı Nuray Erçağan, Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Taslağı ile doğal ve kültürel tüm alanların geriye dönüşü olmayacak şekilde yok edilmek istendiğine dikkat çekti.
BU MEMLEKET BİZİM
Erçağan, "6094 sayılı 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'daki yasa değişikliğini, sessiz sedasız bir gece yarısı operasyonu gerçekleştirdiler ve MADDE 5/2- 'Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir.' kararı aldılar. Ülkenin dört bir yanında HES yapılmak istenen derelerini savunanlar bir bir açtıkları davaları kazandılar. Yaşam alanlarını yok edecek projelere dur dediler. İkizdere'nin sit alan ilan edilmesi ile yapımı planlanan HES projelerini hayata geçirilemeyeceğinin anlaşılması üzerine başlayan süreçte, siyasi iktidar tarafından alelacele gündeme getirilen Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Taslağı karşısında oluşan güçlü kamuoyu baskısı karşısında 29 Aralık 2010 tarihinde 6094 Sayılı 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' TBMM'de kabul edildi. 6094 Sayılı Kanun'un MADDE 5/2- "Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir."hükmü ilave edilerek, Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Tasarısı ile yapamayacaklarını söz konusu kanunda madde değişikliği ile gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Kanunda yapılan madde değişikliği TBMM Genel Kurulu'ndan 29 Aralık 2010 tarihinde geçti. Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak olan madde değişikliği sürecinde, bu ülkenin doğal ve kültürel varlıklarının korunması için tüm kurum ve kuruluşları bu yasanın veto edilmesi çağrısı yapmaya davet ediyoruz" dedi.
YASA VETO EDİLMELİDİR
Erçağan son olarak, "Uluslararası doğa koruma statülerinin tanımlandığı ve hali hazırda doğa koruma mevzuatının temelini oluşturan Milli Parklar Kanununun AMAÇ başlıklı 1. Maddesinde yer alan 'Yurdumuzdaki milli ve milletlerarası düzeyde değerlere sahip milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının seçilip belirlenmesine, özellik ve karakterleri bozulmadan korunmasına, geliştirilmesine ve yönetilmesine ilişkin esasları düzenlemektir' tanım ile ulusal mevzuat içinde amacı sadece koruma olan tek kanundur. Kanun genelinde bu alanlarda ekosistemlere zarar verilemeyeceği, kaynak değerlerinin korunmasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. Milli Parklar Kanunu, amacı doğrultusunda, kanun bütününde değerlendirildiğinde; kanun metni içinde yer alan her türlü iş ve işlem kanunla belirlenecek koruma alanlarının kaynak değerlerinin (doğal, kültürel, tarihi ve arkeolojik) korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesine yönelik olarak kurgulanmıştır. Bu gün, sessiz sedasız yapılan bu değişikliklerle milli parklar, tabiat parkları, yaban hayatı koruma alanları, muhafaza ormanları büyük bir tehdit altındadır. 29 Aralık 2010 tarihinde TBMM'de kabul edilen, 6094 Sayılı 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ülkemiz varlıkları üzerinde telafisi olanaksız yaratacağı tahribatı engellemek, ülkemiz enerji üretiminde yenilenebilir enerji olarak bilinen HES yapımlarındaki kontrolsüz ve denetimsiz programın önüne geçilebilmesi için, yasanın veto edilmesi talebini tüm yetkili kurum ve kuruluşlara iletmek üzere herkesi göreve davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.
Ercan ÜSLÜ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.