Umut'ları 1 yıl sonra yeşerdi

Umut'ları 1 yıl sonra yeşerdi
Antalya'dan Sağlık Bakanlığı'na ait hava ambulansı ile Samsun'a getirilen Umut'un yapılan ilk tetkiklerde doktorları umutlandıracak sonuçlar çıktı. Umut'un tedavisinin bürokratik engeller yüzünden 1 yıl gecikmeli başladığı öğrenildi.

Yaklaşık 6 yıl önce Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonrasında felç kalıp bilincini yitiren ve kaldırıldığı hastanede sahipsiz kalan Umut'a gönüllü koruyucu anne olan Gülsüm Kabadayı sahip çıkmıştı. Geçen yıl Samsun'da bulunan Romatem Fizik ve Rehabilitasyon Merkezi'ne tedavi için gelmesi için başlatılan çalışmalarda bürokratik engeller ortaya çıkmıştı. Uluslar arası medyada da haber olan Umut'un tedavisinin Antalya'nın haricinde başka bir ilde yapılması için Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığının devreye girmesiyle Rusya uyruklu 21 yaşındaki Umut, bürokratik engellerin kalkmasıyla 1 yıl sonra Samsun'a tedavi için getirildi.
Allah'ın kendisine emaneti olarak gördüğü Umut'u yalnız bırakmayan Gülsüm Kabadayı, söz konusu hastaneye geleceklerini ve tedavi eden doktoru da rüyasında gördüğünü söyledi. Bürokratik engeller nedeniyle Umut'un tedavisinin 1 yıl gecikmeli başladığını kaydeden Gülsüm Kabdayı, “Biz buraya gelmek için geçen seneden bu zamana kadar çok uğraştık. Ben koruyu aile olduğum için bazı bürokratik engellere takıldık. Bütün dünyada bu böyle, koruyucu aile baktığı kişiyi il dışına çıkaramaz. Yani bize gerekçe olarak bunu söylediler. Allah razı olsun Başbakanımızdan, Sağlık Bakanımızdan onlar önümüzdeki bürokratik engelleri açtırdılar bize. Sonrasında özel bir ekiple hava ambulansıyla Samsun'a geldik. Burada da bizi çok iyi karşıladılar, en iyi odayı bize verdiler, doktorlar seferber oldu. Bürokratik engelleri biz bir senede açtık bu işin zorluğunu yaşamayan bilmez. Umut dünyaya mal olmuş bir kişi. Herkesin gözü onda, onun için yetkililerin karar vermesi zor bir durum. Her şey Rabb'imden gelir, ama ya yolda bir şey olsaydı. Çok şükür olmadı ve buraya geldik. Umut iyileşene kadar isterse 1 yıl değil 1 asır burada onun yanında kalmaya razıyım, çünkü o bana Rabb'imin bir emaneti." dedi.
Umut'la ilgili yaşadığı olayları önceden birçok kez rüyalarında gördüğünü anlatan Kabadayı, şunları söyledi: "Mesela Rusya'ya gideceğimi görmüştüm ve rüyadan 41 gün sonra Moskova'ya gittim. Mesela buraya geleceğimi, Akdeniz soyismini de gördüm. Uçakla geleceğimi, hangi hastanede kalacağımı da gördüm, sadece kalacağımız odayı görmemiştim. Buraya geldiğimde hemşirelere doktorumuzun isminin Ahmet Akdeniz mi olduğunu sordum, onlar da Orhan Akdeniz olduğunu söylediler.”
Sabah yapılan tedavilerde Umut'un yanıt vermesinin çok güzel bir gelişme olduğunu kaydeden Kabadayı, “Ben ona bakmaya başladığımda 30 kiloydu, şimdi 70 kiloya yaklaştı. Umut'ta iyileşme var şu an için 'Anne ve Allah' diyebiliyor. Umut bana Mevla'mdan bir emanet, o yüzden diğer 3 çocuğumdan daha önce geliyor. Umut şu an acıları hissediyor. Ben inanıyorum ki o buradan yürüyerek çıkacak. Tedavi sırasında o acı çekince, tepki ortaya koyunca ben seviniyorum, bu çok garip bir duygu. O acı çekerken ben ona acısam o iyileşemez, hep acınacak duruma düşer. Ben pozitif bir enerji taşımam gerekiyor ki, Umut'a faydalı olabileyim. Bunu öğrendim doktorlarımızdan, beyine ne kadar acı giderse o kadar uyarı gidiyor demek. Eskiden ne yaparsanız yapın tepki vermiyordu aynı bir robot gibi yatıyordu.” şeklinde anlattı.

Fizik tedavisine başlanan Umut'un durumu hakkında bilgi veren Dr. Orhan Akdeniz, şunları söyledi: "Umut geçirdiği trafik kazası sonrası felç geçirmiş. Uzun süre hastanede yatmış, ama kırık tedavisi görmemiş, rehabilitasyon tedavisi görmemiş. Umut'u ulusal kanallarda haberlerde görünce koruyucu annenin de bu şefkatini duyduktan sonra bizim de bu süreçte katkımız olsun diye hastamızı tedavi etmeye karar verdik. Dün Umut bakanlığın ambulansı ile geldi. Gerekli değerlendirmeleri ve tetkikleri yaptıktan sonra bugün itibariyle tedavisine başladık. Tetkiklerden çıkan sonuçlara göre hastamız boynunu tutamıyor. Bu da bütün yaşamsal fonksiyonlarını engelliyor. Omuzları iyi, el bileklerinde kısıtlanmalar var. Sırtında koloz gelişmiş yatmaya bağlı. Kalçalarında yumuşak doku kireçlenmeleri olmuş. Dizlerinde öne doğru kaymalar olmuş. Bundan sonraki hedefimiz Umut'u maksimum rehabilite etmek. Hedeflerimiz sırasıyla hastayı önce yatakta oturtmak, yürütmek ve merdiven çıkartmak. Her hastada bütün hedefleri tutturmamız mümkün değil. Öncelikli hedefimiz Umut'un oturmasını sağlamak. Oturma işlemi yapıldıktan sonra hastamızı robot yardımıyla yürüteceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.