Unutkanlığınızın sebebini bellek check-up’ı ile öğrenin

Unutkanlığınızın sebebini bellek check-up’ı ile öğrenin
İlerleyen yaşla beraber herkeste bellek zayıflaması görülebiliyor. Ancak günümüzde artık genç popülasyonda da unutkanlık sorunu baş gösteriyor.

Uzmanlar son zamanlarda gittikçe artan unutkanlık şikayetlerinin en büyük nedeninin stres kaynaklı olabileceğini söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, bellekte oluşabilecek zayıflıkların erken teşhisinin önemine değinerek, bellek check-up'ı yapılmasını öneriyor.


Son zamanlarda stres kökenli unutkanlık özellikle gençlerde çok sık görülüyor. Hızlı şehir hayatı, yoğun iş temposu, aynı anda birçok işle ilgilenmek, dikkat dağınıklığı ve depresyon gibi nedenler unutkanlığa sebep olabiliyor. Bu durumun bazı insanların yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Kütükçü bellek check-up'ına değinerek “Stres kaynaklı unutkanlıklar ya da diğer bir deyişle 'yalancı unutkanlık', çoğu kez stres çözüldüğü zaman ortadan kalkıyor. Ancak bunun dışında özellikle B12 ve folat eksikliği gibi vitamin eksiklikleri, tiroid bozuklukları, bazı ilaçların yan etkileri, beyni etkileyen damarsal hastalıklar ve alzheimer hastalığı gibi çok farklı nedenlerle de unutkanlık olabiliyor” diyor.

Unutkanlık bazen fark edilemeyebiliyor

Bellek bozukluğunun erken safhaları genellikle hasta veya hasta yakınları tarafından fark edilemeyebiliyor. Genç yaşlarda ortaya çıkan ve tedavisi mümkün olan unutkanlık nedenlerinin erken evrede saptanması ve tedaviye başlanması ise büyük önem taşıyor. Bellek check-up'ı belleğinizin iyi olduğunu düşündüğünüz zamanki normal performansınızı belirlemenizi sağlıyor. Bu nedenle belleğin iyi olduğu düşünülse bile, bellek check-up'ı ile olası bellek bozukluğunun erken safhaları yakalanabiliyor. Bellek check-up'ına erken başlanmasının gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, "Her ne yaşta olursanız olun geç kalmış sayılmazsınız. Bu nedenle 50 yaş üstündeki insanlar da bellek check-up'ı yaptırmak için gecikmiş değil. 65-85 yaş arası demans (bunama) riski her 5 yılda bir iki katına çıktığı için, özellikle ilerleyen yaşla beraber bellek check-up'ının önemi gittikçe artıyor" diyor.

Birkaç saat içinde unutkanlığınızın nedenini öğrenin

Özellikle 30 yaş üstü herkesin yaptırabileceği bellek check-up'ı, sadece birkaç saat içinde tamamlanıyor. Ertesi gün ise sonuçlar değerlendirilerek, hastaya unutkanlığının kaynağı hakkında bilgi veriliyor. Bellek check-up'ı ile unutkanlık, dalgınlık, aradığını bulamama, tekrar sormalar, okuduğunu anlama zorluğu, sinirlilik, kişilik değişimi gibi tüm belirtilerin sebepleri kolayca anlaşılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.