Uykuda ölümcül tehlike

Uykuda ölümcül tehlike
Uyku sırasında solunum durmasının çok tehlikeli bir durum olduğunu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yılmaz Bülbül,bu durumun ölümle bile sonuçlanabileceğinikaydetti

Tıp dilinde 'Uyku Apne Sendromu' olarak adlandırılan uykuda solunum durması tedavi edilmediği takdirde kişinin ölümüne bile neden olabiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yılmaz Bülbül,uykuda solunum durmasının nedenleri ve bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri anlattı.

2 DAKİKAYA KADAR SOLUM DURABİLİYOR
Solunum durmasının birkaç saniyeden 1-2 dakikaya kadar uzayabildiğini belirten Bülbül, "Uyku sırasında solunum durmalarının oldukça tehlikeli bur durum. Uyku sırasında oluşan sık solunum durmaları nedeniyle uyku sıkça bölünüyor ve ayrıca vücutta kan oksijen düzeyi düşüyor. Uykunun sık bölünmesi nedeniyle kişi kalitesiz uyku uyumakta, bu da ertesi gün hastanın uykululuk halinin devam etmesine neden olmaktadır. Ayrıca, vücutta kan oksijen düzeyinin düşmesi başka hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Beyin, kalp ve diğer organların yeterli oksijen alamaması ve uyku sırasında oluşan diğer sorunlar nedeniyle bu kişilerde yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, beyin kanamaları ve kalp ritm sorunları gibi birçok sorun ortaya çıkabiliyor hatta durum ölümcül olabiliyor." dedi.

TEDAVİSİ ZOR DEĞİL
Uykuda solunum durmasının tedavisinin zor olmadığını belirten bülbül, "Hastalığın ağırlığına göre tedavisi değişiyor. Tedavi için birkaç seçenek bulunuyor. Ağız içi aparatlar ile veya hastalığın durumu ağır ise burnu ve ağzı örten maske vasıtasıyla üst solunum yollarına uyguladığımız pozitif basınçlı hava ile (CPAP cihazları ile) hastaların uyumasını sağlıyoruz. Cihaz uyguladığı basınç ile uyku sırasında dilin ve yumuşak damağın arkaya kaçmasını önleyerek solunum yolunu tıkaması önlenmiş oluyor."şeklinde konuştu.