Uzakdoğu tehlikesi

Uzakdoğu tehlikesi
Türkiye ve Samsun piyasasına giderek hakim olmaya başlayan Uzakdoğu menşeli ürünler, tüketiciyi olduğu kadar üreticiyi de tehdit eder hale geldi. Uzakdoğu ülkelerinin ürettikleri ürünlerle bireysel mücadele eden Samsunlu hırdavatçılar, vatandaşlara yerli

ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyorlar

Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen Uzakdoğu ülkeleri sahip oldukları ucuz iş gücü potansiyeli sayesinde son zamanlarda adeta dünyanın çekim merkezi haline geldi. Türkiye ve dünya piyasasının büyük bir bölümüne hitap eder duruma gelen Uzakdoğu ülkeleri ürettikleri kalitesiz ve dayanıksız ürünler ile bir yandan da vatandaşın sağlığını tehlikeye atıyor.

GAZETENİZ DENGE ESNAFLARI DİNLİYOR

Gazeteniz Denge "Sektör Dosyası" adı altında yeni bir yazı dizisine başlayarak Samsun'da faaliyet gösteren esnaf temsilcileri ile görüşerek, ekmeklerini kazandıkları sektörlerde yaşadıkları sorunlarını gündeme taşımayı amaçladı. İlk yazı dizisi olarak da dünyayı etkisi altına alan Uzakdoğu ülkelerinin piyasalara hakim olduğu bir ortamda hırdavat sektörünün durumunu sektör temsilcileri ile görüştük. Görüştüğümüz birçok sayıda esnaf, Uzakdoğu ülkelerinin ürettikleri ürünlerden şikayetçiler.

VATANDAŞ TERCİHİNİ YERLİDEN YANA KULLANMALI

15 senedir hırdavat sektöründe bulunan 38 yaşındaki İdris Demir isimli vatandaş, son zamanlarda hırdavat sektöründe bulunan büyük sermayeli firmaların küçük esnafın işlerini kötü yönde etkilediğini belirtiyor. Demir, Uzakdoğu ülkelerinin ürettiği malların kendi işlerini olumsuz yönde etkilediğini şu ifadelerle anlatıyor, "Biz genelde dükkanımızda yerli ürün bulundurarak, vatandaşımıza bu ürünleri sunuyoruz. Biz yerli ürüne sahip çıkarak, yerli ürün üreten fabrikaların kapanmamalarını sağlıyoruz. Fakat Uzakdoğu ülkelerinin ürettikleri ucuz ürünler piyasada oldukça rağbet görüyor. Fakat vatandaşlar kalitesiz Uzakdoğu ülkelerinin mallarını alarak aslında kendi ekonomilerine zarar veriyorlar. Bunun farkına varmalıdırlar."

BÜYÜK FİRMALAR FAHİŞ FİYATTA ÜRÜN SATIYORLAR

18 seneden bu yana hırdavat sektöründe dükkan işleten 48 yaşındaki Mehmet Mırık isimli işletmeci ise ekonomide var olan paranın adil bir şekilde vatandaşa yansımadığını dile getiriyor. Mırık, büyük sermayeli firmaların kalitesiz ürünleri fahiş fiyatlara vatandaşa sattığını da dile getirerek, vatandaşın yerli ürünü tercih etmesi gerektiğini vurguluyor.

KÜÇÜK İŞLETMELER BİRLEŞMELİ

26 yaşında Finans ve Ekonomi üzerine yüksek lisans yapan ve hırdavat sektöründe işletmeci olarak görev yapan Ethem Camadan ise değişen piyasa konjoktörüne göre küçük firmaların birleşerek, büyük firmalara karşı rekabet edebileceğini ifade ediyor. Camadan'ın bu yöndeki görüşleri ise şöyle, "Artık değişen dünya şartlarına göre işletme firmalarının gerekli önlemleri alması gerekiyor. Çünkü piyasalarda genellikle büyük sermayeli firmalar faaliyet yürütüyor ve bu firmalar bünyesinde birçok ürün çeşitliliği bulundurarak vatandaşları kendilerine çekebiliyorlar ve satış yapabiliyorlar. Bu durum ise en çok küçük esnafı mağdur ediyor. Küçük işletmelerin büyük sermayeli firmalarla mücadele edebilmesi için birleşip bir çatı altında toplanması ve o şekilde mücadele etmesi gerekiyor."

ÇABUK SİNİRLENEN YAPIYA SAHİBİZ

Anahtarcılar ve Hırdavatçılar Odası Başkanı İsmail Mutlu, küçük esnafın uzakdoğu ülkelerinin piyasalara hakim olmasından dolayı büyük zarar gördüğünü belirtiyor. Mutlu, küçük esnafın bir çatı altında toplanarak büyük sermayeli şirketlerle mücadele etmesine ise sıcak bakmıyor. Mutlu, bunun nedenini şöyle ifade ediyor, "Biz öncelikle hırdavat sektöründe uğraşan işletmeciler dükkanlarımızda yüzde 90 oranında yerli mal bulunduruyoruz. Biz böyle yaparak yerli firmalara sahip çıkıyoruz. Vatandaşında bu bilinçte kaliteli olan yerli ürünleri seçmesi gerekiyor. Küçük işletmelerin birleşerek bir yapıda büyük sermayeli firmalarla mücadele etmesi kulağa hoş geliyor, fakat bu uygulama bizim karakteristik yapımıza ters. Çünkü biz çabuk sinirlenen ve çok duygusal insanlarız. Bu yapının bizde tutacağına inanmıyorum."

İLK 10 AYDA 1143 İŞYERİ KAPANDI

Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre yılın ilk 10 ayında Samsun'da 1196 işyeri açılırken, aynı dönemde maddi olanaksızlıklar nedeniyle 1143 işyeri ticari yaşamına son verdi.

Zekeriya FIRAT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.