Uzmanlardan sıcaklarla gelen hastalık uyarısı
Havanın aşırı ısınmasının ciltte güneş yanığına bağlı şişme ve kabarcıkların yanı sıra bilinç kaybı ve komaya girme hali gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, dengeli sıvı tüketilmesi ve sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkılmamasını önerdi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Söğüt, yaşanan sıcaklıklarla gelen hastalıklara ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.
Söğüt, gün içinde hava sıcaklığının 32 derecenin üzerine çıkması ve nispi nem miktarının yüzde 60'ın üzerine ulaşmasıyla kişilerde sıcak bitkinliği ve çarpması gibi farklı tablolar görülebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Sıcak bitkinliğinde halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı ve kusma şikayetleri, terlemenin bozulması, nefes almakta güçlük çekme, çarpıntı gibi belirtilerle karşılaşabiliyoruz. Bunlar sıcağın daha hafif semptomları aslında. Fakat bu durum, vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıktığı anda sıcak çarpması denilen bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda hafif belirtilerin yanında çeşitli düzeylerde halüsinasyonlar, uyuklama ya da sersemlik hali oluyor ve maalesef kişinin bilincinin kaybıyla da beraber koma dediğimiz tabloya doğru gidebiliyor."
Yaş ve sağlık durumu nedeniyle sıcak havalardan etkilenmenin kişilerde farklılık gösterebildiğini ifade eden Söğüt, "Riskli gruplar var, bunlar ileri yaş grubundaki kimseler, astım, bronşit, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, vücut kitle endeksi artmış, kilo problemi yaşayanlar ve özellikle sıvı ve mineral kaybının daha fazla artmasına neden olduğu için alkol alan kişiler sıcaktan en fazla etkilenen grubu oluşturuyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.