Variste 'Akgül' tekniği!

Variste 'Akgül' tekniği!
Türk doktor Ahmet Akgül, kendi geliştirdiği yöntemle varis tedavisinde dünyada bir ilke imza attı

Varis denince pek çoğumuzun aklına, bacaklarda gözle de görülen mavi-yeşil renkte damar genişlemeleri geliyor. Halbuki varisin, geceleri bacakların huzursuzluğundan derin yaralara kadar giden bir hastalıklar bütünü olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Söz konusu yaralar, kendini önce bacağın iç kısmındaki topuğun hemen üstünde gösteriyor. Tedavi edilmemesi halinde ise bacağın kaybına kadar gidebilen derin yaralara dönüşüyor. Bazen hastada bacak damarında pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğerlere ulaşımı nedeniyle ölüme neden olabilecek sonuçlar da doğabiliyor.

KRAMPLARA DİKKAT!

Bacaklarda ağırlık hissi, şişkinlik, kaşıntı, geceleri artan kramplar, hastaların şikâyetleri arasında bulunuyor. Varis, vücudun yani bacakların alt kısmında toplanan kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarların genişleyip, kıvrımlı bir hal alması olarak tanımlanıyor. Bu kanı kalbe taşıyan her bir bacakta 2 ayrı toplardamar sistemi bulunuyor. Bunların hemderinin hemen altındaki toplardamar hemde kirli kanı taşıyan, kasların içinde yerleşmiş ana toplardamarlar olduğu belirtiliyor. Derinin hemen altında, gözle de görülebilen ve kozmetik ya da ağrı, şişkinlik şikâyeti yapan damar, “dış varis” olarak tanımlanırken, asıl önemli olan ve kanın çoğunu taşımakla görevli içte bulunan toplardamarın genişlemesi veya kapaklarının görevini yapamaması, “iç varis” olarak adlandırılıyor.

ŞİKÂYET TEKRARLIYOR

İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, varis tedavisinin damar cerrahisiyle ilgilenen tümdoktorlar tarafından uygulanabildiğini söylüyor. Kozmetik ve tedavi amaçlı lazer, radyofrekans ve damar içinemadde enjeksiyonu gibi yöntemler sadece dış varisi tedavi ediyor ve hastada iç varis bulunması durumunda (bu yapılan Doppler incelemede ortaya çıkıyor) çoğu kez tedaviden beklenen sonuç alınamayabiliyor. Hastada esas toplardamar olan iç toplardamarda sorun olması halinde, bu yöntemlere ek olarak iç damarın da onarımı gerekiyor. Aksi halde hastanın şikâyetlerinin çok kısa süre içinde tekrar oluşacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.