Vatana ihanet ediliyor

Vatana ihanet ediliyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdaki israf ve verimsizliğin faturasının 65 milyar YTL'ye ulaştığını belirterek, "Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı israf ve vatana ihanetten başka bir şey değildir" dedi.

Bayraktar, siyasilerin her yıl 750 bin çiftçinin kentlere göç ederek işsizlik oranlarını artırdığı iddialarına da sert çıkarak, "Son 4 yılda 1.5 milyon insan tarımdan göç etmiştir. Çiftçiyi günah keçisi olarak görüyorlar. Çiftçiyi suçlayacaklarına soruna çözüm bulsunlar" diye konuştu. Şemsi Bayraktar konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: "Tarımda İsraf ve Verimsizlik" raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Türkiye'nin kalkınmasını yavaşlatan ve potansiyeline uygun bir gelişme kaydedememesine yol açan en önemli etkenlerden birinin israf ve verimsizlik olduğunu söyleyen Bayraktar, yeterince gübre kullanamamaktan dolayı yaklaşık 13 milyar YTL'lik üretim kaybı yaşandığını kaydetti. Bayraktar, uygun tohumluk kullanılmaması ve zirai mücadele yapılmamasından dolayı doğan kayıplar, hayvancılıktaki kayıplar, süt kaybı, et kaybı, mera alanlarındaki kayıplar, tarımsal üretimde enerji kayıpları başta olmak üzere tarımsal alanda israf ve verimsizliğin had safhaya ulaştığını belirtti. Yapılan bazı hesaplara göre Türkiye'de sektörlerin birincil enerji tüketimi bazında enerji tasarruf potansiyelinin 17.1 milyon ton eşdeğeri petrol olduğunun tespit edildiğini ifade eden Bayraktar, "Bunun da 0.4 milyon ton eşdeğerinin tarım sektöründen kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Bu durumda enerji tasarruf potansiyelimizin değerlendirilememesi nedeniyle meydana gelen kaybımız yaklaşık olarak 18 milyar dolar olup, bu miktarın 400 milyon doları (500 milyon YTL) tarım sektörüne aittir."
İHTİYAÇTAN FAZLA İŞGÜCÜ İSTİHDAMI
Tarımda ihtiyaçtan fazla işgücü istihdam edildiği için gizli işsizliğin önemli sorunlardan biri haline geldiğini kaydeden Bayraktar, "Bu durum, en önemli kaynak olan insan kaynağının ülkemizde iyi değerlendirilemediğini, işsizler yanında tarımda çalışan işgücünün bir bölümünün atıl durumda olduğunu göstermektedir. Bu bakımdan tarımda çalışanların programlı bir şekilde azaltılması uygun olacaktır. Hane Halkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre tarımda çalışan kişi sayısı halen 5.6 milyondur. Ülkemizde halen arımda çalışanların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 26.4 dolayındadır. Kalkınmış ülkelerde bu oran yüzde 10'un altında seyretmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki durum dikkate alındığında tarımda çalışanların önemli bir bölümünün gizli işsiz ve atıl işgücü durumunda olduğu söylenebilir. Mevcut koşullarda toplam istihdam içinde tarımda çalışan oranın yüzde 20 olmasının uygun olacağı kabul edilirse, tarımda gizli işsiz sayısını 1 milyon 350 bin kişi olarak kabul edebiliriz. Asgari ücret üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda, tarımda kişi başına yıllık işgücü israfı yaklaşık 10 milyar YTL'ye yaklaşmaktadır" dedi.