Vatandaş tedirgin
EN BÜYÜK ÖNLEM TEMİZ OLMAK
Samsun'da esnaflık yapan 62 yaşındaki Yadigar Türkel, domuz gribine karşı yapılan aşının faydalı olmayacağını düşünen vatandaşlarımızdan. Domuz gribine karşı alınabilecek en geçerli yöntemin hijyeni sağlamak olduğunu belirten Türkel,"Domuz gribi, yavaş yavaş ülketi etkisi altına almaya başlayan bir hastalık. Halen daha büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor. Ancak ben bu hastalığa karşı önlem olarak yapılan aşının güvenilirliğinin olduğuna inanmıyorum. Domuz gribinden korunmak için,hem iş yerimde hemde evimde temizliğe dikkat ederek korunmanın en etkili yol olduğuna inanıyorum. Domuz gribi aşısının sağlıklı olduğunu düşünmememin en önemli sebebi ise , hem televizyonlarda hemde gazetelerde aşı vurulan insanların, bir kaç hafta sonra yaşadıkları çok büyük sağlık sorunlarını görmüş olmamdır. Bir kaç gün öncesinde Amerika'da yaşayan bir kız çocuğunun, aşıyı vurulduktan sonra felç gçirip yürüyemez hale gelmesi ise domuz gribinin ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne seriyor. Ülkemizde ise bir hemşiremiz yoğun bakıma kaldırıldı ve şu anda ölümle pençeleşiyor. Bu nedenle bu salgın hastalıktan korunmak için en geçerli ve zararsız olan yol, sağlık beslenme ve temizliğe çok dikkat etmektir. Ben bu aşının kesinlikle domuz gribinin hastalığın yayılması önleyebileceğine inanmıyorum. Çünkü bu aşı, vurulduktan çok kısa bir dönem sonra vücutta dönüşü olmayan tahrişbatlara neden oluyor."dedi.
"HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"
21 yaşındaki öğrenci Nadir Sanuç ise domuz gribi hakkında, "Domuz gribi Meksika'dan çıkan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi alan bir hastalık. Şu anda da ülkemiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Tüm Türkiye'de olduğu gibi şu anda Samsun'da da bu hastalığın baş göstermesi elbette Samsun'lu vatandaşlarıda tedirgin etmekte. Ben bu salgının kolay kolay atlatılabileceğine inanmıyorum. Çok kişinin bu hastalık nedeniyle zor günler geçireceği apaçık ortadadır. Bunun en can alıcı nedeni ise, bizim çok fazla tokalaşan, selamlaşan ve sürekli birbirleri i.le temas halinde olan bir ülke olmamız. Bu durum hastalığın çok daha çabuk ve kolay bir şekilde yayılmasına olanak sağlıyor. Halkın bu konu hakkında basın aracılığı ile bilgilendirilmesi hastalığın yayılmasını az bir orandada olsa azaltabileceğini düşünüyorum. Ben bu salgından korunmak için hijyenik olmaya çalışıyorum. Tabi bu hijyeni sağlama yollarının en başında da sık sık elleri yıkamak geliyor. Hijyen çok basit kurallara uyulması halinde rahatlıkla sağlanabilir.Vatandaşların bu basit kurallara uyması ise belki aşıya olan gereksinimi bile ortadan kaldırabilir. "şeklinde konuştu.
"TEDBİR ALMIYORUM"
Geçimini esnaflık yaparak sağlayan 24 yaşındaki Sinem Erdinç ise domuz gribine karşı alınmaya çalışılan yöntemleri yalnış bulduğunu belirterek,"Ben şahsi olarak bir tedbir almıyorum. Tedbirler arasında yer alan maske takmanın ise biz esnaflara kesinlikle uygun olmadığını düşünüyorum. Dükkana gelen bir müşterinin beni maskeli bir halde görürmesi iş açısından uygun bir durum değildir. Sadece ellerimizi ve dükkanımızı temizlemekle domuz gribine karşı önlem alabiliriz. Türk milletinin dokunmaya dönük bir selamlaşma ve muhabbet kültürü var. İster istemez herkesle selamlaşıyoruz. Bu durumda da esnaf sürekli salgın tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Ancak ben yinede domuz gribi aşısı vurulmayı düşünmüyorum." dedi.
"AŞI OLMAYALIM"
76 yaşındaki emekli vatandaş Hasan Yazıcı'da yaşanan salgına rağmen aşı olmayı düşünmeyen vatandaşlardan. "Salgına karşı tedbir olarak ellerimi sık sık yıkıyorum ve bol bol c vitamini içeren meyve ve sebze tüketerek bağışıklık sistemimi kuvvetlendirmeye çalışıyorum." diye Yazıcı, "Domuz gribi salgını çok hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Ancak öncelikli önlem olarak , hastalığın en kolay şekilde bulaşabileceği havasız ortamlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hastalığın selamlaşırken bile bulaşma riski var."dedi.
"ÇOCUKLARIMI DÜŞÜNÜYORUM"
35 yaşındaki vatandaş Tarık Demir ise öncelikli olarak çocuklakrını düşündüğünü belirterek,"Çocuklarımı bu hastalıktan korumak için öncelikli olarak eczaneden dezenfete ilacı aldım. Onlara sürekli kimseyle tokalaşmamalarını ve öpüşmemelerini söylüyorum. Domuz giribinden ölen vatandaşlarımıza çok üzüldüm. Bu salgının şakası yok. Konya'da başlayan salgında bir çok vatandaşımızı kaybettik. Samsun'da da domuz gribi vakalarının sayısının her geçen gün artması halkın kendini yeterince korunmadığını kanıtlıyor. Salgının önümüzdeki ilk 5 ay içinde daha da artacağını bilim adamları sürekli dile getiriyor. Umarım toplum olarak bu salgını, en az zararla atlatabiliriz." dedi.
Zekeriya FIRAT