Vatandaşa vergi yağacak
İki yıl önce gündeme getirilen ancak eleştiriler nedeniyle rafa kaldırılan Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı, yerel yönetimleri mali açıdan oldukça rahatlatacak. Belediyelerin toplayacağı vergi kalemlerini genişletmeyi de planlayan hükümet, belediye gelirlerini 4.2 milyar YTL artırmış olacak.
Tasarıda, il özel idareleri ve belediyeler için emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve gaz tüketim vergisi, konaklama vergisi, çevre temizlik vergisi olmak üzere 6 vergi öngörülüyor. Tasarıya göre yerel yönetimlere bütçeden aktarılan pay da yüzde 20 oranında artırılacak.
EĞLENCE VERGİSİ
Tasarıyla belediyelere, konserden sinemaya, kafeden otellere kadar bütün eğlence yerlerinden ve tatil beldelerinden vergi toplama yetkisi veriliyor. Bilet, jeton ve manyetik kartla girilen maç, konser, sinema ve lunapark gibi yerlerde giriş bedelinin yüzde 10'u eğlence vergisi olarak ödenecek. Otel, tatil köyü, pansiyon gibi yerlerde kalanlar da vergi mükellefi olacak. Tatilciler konaklama bedelinin yüzde 3'ü oranında vergi ödeyecek.
EĞLENCE VERGİSİ NEREDE NE KADAR?
Bar, gazino, diskoteklerde günlük 80 YTL
İnternet kafelerde günlük 5 YTL
Kahvehanelerde günlük 4 YTL
EMLAK VERGİSİNDE YÜZDE 100'E VARAN ARTIŞ
Halen konutlardan alınan binde 1'lik emlak vergisi yeni düzenleme ile binde 1.5'e yükselecek. Büyükşehirlerdeki konutlarda ise binde 1.5'ten binde 3'e çıkarılacak. Arsa ve arazilerden alınan vergiler de yüzde 70 ila 100 oranında artırılacak.
ARACINI PARK EDENDEN VERGİ
Kamu alanlarını geçici süre kullananlar da vergi kapsamına alındı. Aracını sokağa park edenlerden saatlik 2, günlük 7 YTL harç ücreti kesilecek. Üç saati aşanlar da günlük harç ödeyecekler.
SOKAK AYDINLATMA FATURALARA YANSIYACAK
Belediyelerin ödemediği sokak aydınlatma bedeli de elektrik faturalarına yansıtılacak. Binaların üzerinde belli bir süre için yapılan ilan ve reklamların her metrekaresinden haftalık 10 YTL vergi alınacak.
Kaynak/NTVMSNBC/Sezer Kılıç