Vejetaryen beslenme
İnsan vücudu yapı itibariyle bütün besin gruplarından ihtiyacı ölçüsünde almak durumundadır ve vejetaryen kişilerin beslenmelerine daha da özen göstermesi gerekmekte.
*Basit karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır, içeriğindeki hem yetersiz besin öğeleri hem de hızlı kilo artışını tetiklemesi nedeniyle kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
*Vejetaryenlerde protein eksikliği görülebilmektedir,bitkisel kaynaklı proteinleri gün içerisinde bir öğünde tüketmelidirler. Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek, nohut, soya fasulyesi eğer vegan değillerse yoğurt ile birlikte tüketilmelidir.
*Eğer yumurta tüketebiliyorlarsa hergün 1 adet yumurtayı ya kahvaltıda yada sebze yemeği içerisinde veya salatada tüketmelidirler.
*Veganlarda sıklıkla görülen kalsiyum ve demir eksikliğini önlemek için bol yeşil sebze tüketilmeli, kuruyemişlerden destek alınmalı, sebze içerisine soya ilave edilmeli.
*Süt içmeyen veganlar da yine sütün yerine soya sütü tüketmelidir.
*Kepekli ve mayalanmış ekmeklerden uzak durulmasında fayda var. Vejetaryenlerde görülen mineral eksikliklerini tetikleyici özelliği vardır. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
*Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak demir eksikliğini önleyecektir, özellikle yemekten hemen sonra içmeyin.
*Soya, tüketimi açısından çok tartışılan bir besindir ama vejetaryen beslenmesinde tüketimi önerilmektedir. Özellikle zenginleştirilmiş soya ürünlerini tercih edilmesinde fayda var.
*Kuruyemişler zengin protein içeriğiyle gün içerisinde bir ara öğünde yer almalıdır.
*Her öğünde salata veya söğüş sebze yer almalıdır, sebzeleri pişmiş olarak değil daha çok çiğ tercih etmek ve içerisine yeşil biber, limon suyu ve domates eklemek önemli.
*B12 eksikliği yine sık görülen bir durumdur gerekirse supleman takviyesi alınabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.