Vergi denetim reformu mu, göz boyama mı?
Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM sevk edilen tasarı ile dört denetim biriminin birleştirilmesinden vazgeçildiğini ve denetimde yeni bir yapı olarak "Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu" oluşturma yoluna gidildiğini belirtti. Bu kurulun, Gelir İdaresi Başkanının başkanlığında, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı, Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığının bağlı olduğu Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı ve Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanından oluşacağını ve denetimin koordinasyonunu sağlayacağını ifade eden Güleç, oluşturulmak istenen bu yapının objektif ve gerçekçi olmadığını iddia etti.
KURUL BAŞARISIZ
Daha önce bakanlık bünyesinde oluşturulan benzer denetim koordinasyon kurulunun da başarısız olduğunu belirten Güleç, Dolayısıyla yeniden revize edilerek oluşturulmak istenen bu kurulun da başarılı olma şansı yoktur dedi. GİB tarafından yayımlanan 2009 yılı faaliyet raporunda da yer aldığı şekliyle maliye müfettişi, hesap uzmanı, gelirler kontrolörlerinin toplam sayısı 800 olduğuna ve bunların 2009 yılında incelediği mükellef sayısının 1921'i bulduğuna işaret eden Güleç, vergi denetmenlerinin toplam sayısının ise 2796, incelediği mükellef sayısı 26 bin 952 olduğunu kaydetti. Bunun da Türkiye'deki vergi incelemelerinin tamamına yakınını vergi denetmenlerinin yaptığını ortaya koyduğuna dikkati çeken Güleç, şöyle devam etti: Vergi incelemelerinin yüzde 90'ını yapan ve vergi denetim gücünün yüzde 80'ini oluşturan vergi denetmenleri, söz konusu gruplar tarafından her türlü yöntemlerle, bahanelerle ısrarla çalışmaların dışında bırakılmaya çalışılmıştır. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele toplam 1921 mükellefin incelenmesi ile mi son bulacak? Vergi Denetmenlerini dışarıda bırakarak oluşturulacak yeni kurul bu işlerin koordinasyonunu sağlayarak vergi denetim sistemimizde var olan sorunları mı çözecek? Maalesef vergi denetimi bu eller tarafından ticari ranta dönüştürülmüş olup, uzun yıllardır bilinçli bir şekilde ülkemizde istenilse de incelenemeyen mükellef grupları ortaya çıkarılmıştır.
GÖZ BOYAMA
Kurulun denetim birimleri arasındaki çekişmeyi bitirmeyeceğini aksine arttıracağını belirten Güleç: Bu kurul denetim birimleri arasındaki çekişmeyi bitirmeyecek tam tersine artıracaktır. Bu tasarıda yapılmak istenen sorunları çözmek değil, tamamen mevcut yapıyı koruma amaçlıdır. Toplam sayısı yaklaşık 800 kişi olan bu gruplar, 60 binden fazla çalışanı olan maliye bakanlığını kendi mülkleri gibi görmeye devam edeceklerdir. Hükümetimiz ve Başbakanımız vergi denetiminin tek çatı altında birleştirilmesini istediği halde, bu isteğe direnen bir bürokratik yapının hala kırılamamış olması elbette kayıt dışılıkla mücadeleyi olumsuz etkileyecektir. Unutulmaması gereken, maliye ve vergi politikalarının başarısızlığında siyasiler bir şekilde bedel öderken, imtiyazlı bürokratların bedel ödemediği gerçeğidir. Gelişmiş ülke standartlarında, güçlü gelir idaresi ve vergi denetimi oluşturulması en büyük dileğimizdir. Neticede yapılan reform değil, göz boyamadır."
DENETİM BİRLEŞTİRİLMELİ
Güleç, çözüm olarak beyan ettiği gelirle orantısız harcama yapanların takibini yapabilecek güçlü bir gelir idaresinin yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ülke ve dünya konjonktürü dikkate alınarak ilgili mevzuatta sistemli bir biçimde gelir-servet-harcama arasında bağlantı kuracak vergi güvenlik müesseseleri oluşturulmasının önemine işaret eden Güleç, vergi denetiminin güçlü bir yapıya kavuşturulması için, 4 ayrı vergi denetim biriminin (Vergi Denetmenleri, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri) gelir idaresi içinde aynı unvanda birleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Güleç, "Siyasi irade tarafından, güç odaklarının, hakim grupların baskı ve yönlendirmelerine bakmaksızın cesaretle bugüne kadar yapılamayan gerçek vergi reformunu yapacak bir iradenin gösterilmesi gerekiyor" dedi.
HABER MERKEZİ