Verim çağında değil

Verim çağında değil
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan, Türkiye'de kivi bahçelerinin yaklaşık yüzde 50'sinin henüz verim çağında olmadığını bildirdi.

Özcan, yaptığı açıklamada, kivi üretiminin son 30 yılda dünya genelinde üretim ve tüketiminin hızla arttığını söyledi.

BİR MİLYON 204 BİN KİVİ ÜRETİLİYOR
Kiviye olan ilginin, vitamin ve mineral zenginliği, beslenme açısından değerinin yüksek olması nedeniyle her geçen gün arttığını anlatan Özcan, bu nedenle de son yıllarda dünyadaki üretimin yaklaşık 1 milyon 204 bin tona ulaştığını kaydetti.
İnsan sağlığı için büyük önem taşıyan kivinin Türkiye'de üretimine yaklaşık 25 yıl önce başlandığını belirten Özcan, şu bilgileri verdi: "En son rakamlara göre ülkemizde üretim 14 bin tona ulaşmıştır. Ancak ülkemizdeki kivi bahçelerinin yaklaşık yüzde 50'si henüz verim çağında değildir. Ülkemizin dünya üretimindeki payı yüzde 1 dolayındadır. Dünya kivi üretiminde en büyük pay ise Avrupa Birliği üyesi olan Akdeniz ülkelerine aittir. Ülkemizdeki üretim, tüketimi karşılayamamaktadır. İran, Yunanistan, İtalya, Şili ve Yeni Zelanda'dan ithalat yapmaktayız. Yıllık kivi tüketimimiz 50 bin ton civarındadır.''

BİR ÇOK HASTALIĞINA İYİ GELİYOR
Özcan, dünya kivi üretiminde 422 bin tonluk üretimle İtalya'nın ilk sırada yer aldığını, bunu Çin, Yeni Zelanda ve Şili'nin izlediğini, diğer önemli üretici ülkelerin ise Fransa, Yunanistan, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İran, Kore ve İspanya olduğunu bildirdi.
Kivinin sağlık meyvesi olarak adlandırıldığını ifade eden Özcan, içeriğindeki C, A, B1, B2, PP vitaminlerinin yanında kalsiyum, fosfor, demir gibi mineral maddeleriyle önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Kivinin kanser önleyici etkisinin de bulunduğunu da savunan Özcan, ''Kivi, nefes açıcı özelliğiyle astım ve öksürük tedavisinde de kullanılabilmektedir. Kivi, taze tüketiminin yanında salata, pasta, meyve suyu, marmelat, kuru meyve gibi değişik şekillerde değerlendirilmektedir'' dedi.