Vücut ısınıza dikkat edin

Vücut ısınıza dikkat edin
Uzmanlar, aşırı sıcaklarda yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metobolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirten Sinop Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, normalde terlemeyle vücut ısısı dengede tutulmaya çalışıldığını, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamayacağını söyledi. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olamayabileceğini kaydeden Güre, "Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.


4 YAŞINDAN KÜÇÜK
ÇOCUKLAR ETKİLENİR
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, sokak çocukları ve evsizler olduğunu kaydeden Güre, "Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler" diye konuştu.
Günde en az 2-4 bardak sıvı alınması gerektiğini belirten Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, aşırı sıcaklarda ağır fizik aktivitelerden kaçınılması ve risk altındaki yetişkinler ve yaşlıların ile bebeklerin, güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.