YABANİ CEVİZLER KÜLTÜRE ALINIYOR
TERME İLÇESİNDE YABANİ CEVİZLER KÜLTÜRE ALINIYOR
Terme Kaymakamlığı himayesinde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Terme İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Terme Gölardı Kavakçılık İşletme Şefliği işbirliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla uygulamaya konulan “Terme İlçesinde Sosyal Ormancılığın Geliştirilmesi Amacıyla Çobanyatağı Mevkiinde Yabani Ceviz Ağaçlarının Kültüre Alınması Projesi” kapsamında, 21.04.2016 tarihinde teorik ve uygulamalı hizmet içi eğitim etkinliği gerçekleştirildi.
Hava muhalefeti nedeniyle, İlçe Halk Eğitim Merkezi Konferans salonuna yabani ceviz kütüklerinin getirilmesi suretiyle, proje yayım koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Er tarafından, yabani ceviz ağaçlarında kabuk altı aşılama teknikleri uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi.
Terme Kaymakamı Sayın İlyas Gün ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir tarafından yapılan açılış konuşmalarında, ormanların korunarak geliştirilirken, ormanlardan faydalanma noktasında sosyal ormancılığın ve bu kapsamda da zirai ormancılığın büyük öneme haiz olduğu vurgulandı ve çalışmaların iyi sonuçlara vesile olması dileği ifade edildi. Toplantıya, Ünye Orman İşletme Müdürü Aşkın Ozan Aydın, İşletme Müdür Yardımcıları, Ünye, Fatsa, Kumru, Korgan İlçe Orman İşletme Şefleri, Orman Mühendisleri, Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, Yakakent, Bafra, Asarcık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve çok sayıda teknik personel katıldı. Katılımcı sayısı 107 kişi olarak belirtildi.
Program kapsamında yayım koordinatörü Ercan Er tarafından ceviz yetiştiriciliği, ceviz hastalık ve zararlıları, yabani cevizlerin kültüre alınması amacıyla aşılama teknikleri ve uygun çeşit ve tozlayıcı kombinasyonları hakkında bilgi verildi ve kütükler üzerinde örnek kabuk altı aşılamalar yapıldı.
Çobanyatağı mevkiinde yaklaşık 400 adet 15-20 yaşlarındaki yabani ceviz ağaçları Nisan ayı içerisinde kabuk altı aşılama yöntemiyle aşılanarak kültüre alınacak ve üretime kazandırılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.