YAKAKENT TURİZMİ MASAYA YATIRILDI

YAKAKENT TURİZMİ MASAYA YATIRILDI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi, Yakakent turizmini geliştirmek için Yakakent Belediyesi ile birlikte çalıştay düzenledi.

Çalıştaya Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, İl Kültür Turizm Müdürü Adnan İpekdal, OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Üzeyir Kement ve Dr. Öğr. Üyesi Faruk Yüksel, TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, SAMDAK Başkanı Faruk Karaduman, Yamaç Paraşütü Spor Kulübü Başkanı Sedat Kurt, EKOBİD Başkanı Tanju Subaşı, Samsun SKAL Başkanı Mustafa Yavuz, Master Turizm Sahibi Ahmet Demir, KATBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balta, OKA Uzmanı Dursun Demir, Bafra TSO Başkanı Serdal Sefa Kocabaş, Bafra GİAD Başkanı Burak Özturan, Yakakent Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve STK Başkanları katıldı.

Protokol kapsamında gerçekleştirilen çalıştay
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Yakakent Belediyesi arasında düzenlenen protokol uyarınca düzenlenen çalıştayın moderatörlüğünü Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Seden Doğan yaptı. Çalıştaya Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Elemanları Doç. Dr. Zuhal Çilingir Ük, Arş. Gör. Dr. Taner Akkoç, Arş. Gör. Burak Aslan, Arş. Gör Gamze Kayan Ürgün; Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Elemanları Doç. Dr. Mutlu Kaya, Arş. Gör. Dr. Yusuf Ziya Akbaş, Arş. Gör. Asena Kurt Dündar; Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Arş. Gör. Dr. Eren Canbolat ve Arş. Gör. Gülsevdi Öztürk katıldı.

“Başkanımızın heyecanı ve Yakakent için Karadeniz’in Bodrum’u ifadesi bizleri mutlu etti”
Çalıştayda düşüncelerini paylaşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren ‘’Başkanımız rektörlüğe geldiğinde Yakakent’in projelerinden bahsederken ne kadar heyecanlı olduğunun farkındaydım. Yakakent için Karadeniz’in Bodrum’u ifadesini kullanmasından hoşnut olduk. Fakat burada göz önüne alınması gereken faktörler var. Birinci olarak altyapı hizmetleri. İkinci olarak yatırımcıların kar avansı ve analizi. Üçüncü olarak yerel halkın kültürü. Ama bir yanda dünyada doğa tahribatı var bir diğer yanda da insan ilişkileri söz konusu. Bunları göz önünde bulundurarak gelişmeliyiz. İyi ve kötü tecrübeleri inceleyerek gelişim sağlamalıyız. Sizler bu çalışmalarla Yakakent’i de uluslararası alana açmış olacaksınız.’’ diyerek ilerlenmesi gereken yol hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Yakakent’i Karadeniz’in Bodrum’u olarak nitelendiriyorum”
Çalıştayda konuşan Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, ‘’Belki çok iddialı olacak ama ben Yakakent’i Karadeniz’in Bodrum’u olarak nitelendiriyorum. Yakakent geçmişten günümüze konumu itibarıyla Samsun ve Sinop arasında kalmış, Sinop Havalimanına 70, Samsun Çarşamba Havalimanına 90 kilometre uzaklıkta olup böyle bir konum avantajını elinde bulunduran bir ilçe. Altyapısal bütün çalışmalarını tamamladık ve plajları için mavi bayrak başvurusunu yaptık. Normal nüfusumuz 8 bin 700 ama yazlık nüfusumuz 62 bin oluyor. Elimizde Çamgölü gibi eşsiz bir doğa harikası var. Geçmişte dönemin Cumhurbaşkanları Cevdet Sunay ve Rauf Denktaş’ı misafir etmiş olan Çamgölü hatalı uygulamalardan dolayı kapatılmıştı fakat Yakakent Belediyesi olarak biz orayı devraldık ve gelişim için plan ve projesini yaptık. Orada bizim macera parkından tutun seyir terasına kadar çoğu alanımız artık mevcut. Bunların dışında da 50 yataklı tesisin inşaatı sona erdi. Bunları 2023 yazına hazırlamaya başladık. Ben yapılan bir eleştiriyi kabul ediyorum. O da bu güne kadar bunları anlatmamak ve göstermemek. Çalıştayı gerçekleştirmemizin amacı da bu. Bu turizm potansiyelini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin desteğiyle bilimsel ve akademik bakışla Yakakent’e turizm rotası oluşturup o doğrultuda ilerletmek istiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

“Karadeniz’de Akdeniz plajları oluşturuyoruz”
İklim krizine de değinen Başkan Hüseyin Kıyma “Ben Yakakent’i bugün Karadeniz’in Bodrum’u olarak tanımlarken tabi ki de iklim krizini de göz önünde bulunduruyoruz. Akdeniz ikliminin Karadeniz’e doğru geldiğini görüyoruz. Bunu da düşünmemiz gerek. Bugün Karadeniz’de Akdeniz’den aşağı olmayacak şekilde plajlar oluşturuyoruz ve oluşturmaya devam ediyoruz.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlçenin turizm açısından güçlü ve zayıf yönleri ön plana çıkarıldı
Çalıştayda gerçekleştirilenleri ise kapanış konuşmasında anlatan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut şunları kaydetti; “Samsun sahip olduğu 17 ilçe itibari ile birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Bu ilçelerin içinde Yakakent ise diğer ilçelerden farklı niteliklere sahiptir. Üniversitemiz ile Yakakent Belediyesi arasında imzalanan protokol uyarınca düzenlenen çalıştayda ilçenin SWOT analizi yapıldı. Bu bağlamda ilçenin Eko-turizm açısından zenginliği ön plana çıkarılmış oldu. Buna ek olarak Yakakent’in Cittaslow adayı olması ilçenin sahip olduğu en büyük avantajlardan birisi olarak ele alındı. Çalıştayda ilçenin turistik değerleri ve bu değerlerin markalaştırılması ile ilgili konular istişare edildi. Çalıştay süresince ilçenin turizm gelirlerinin artırılmasına yönelik öneriler masaya yatırıldı. Çalıştay sonrasında hazırlanacak raporla birlikte ön plana çıkan noktaların güçlendirilmesi için başta Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı gibi kurumlara proje sunulması ve dış kaynaklı projelerin yapılması hedeflenmektedir.” dedi. Çalıştay, sunulan çözüm önerilerinin ardından sonra erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.