Yanlış gübre verimi düşürüyor
Doç. Dr. Tarakçıoğlu yaptığı açıklamada, bitkisel üretim artışında gübrelemenin payının yüzde 50 ile 75 arasında olduğunu, gübrelemeden beklenen faydanın sağlanabilmesi için toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre yapılması gerektiğini belirtti. Üreticilerin 'kulaktan dolma' bilgilerle gübreleme yaptığına, toprak ve bitki analizi yaptırmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Karadeniz Bölgesi'nde azotlu gübre yaklaşık yüzde 37, fosforlu gübre yüzde 21 ve potasyumlu gübre yüzde 6 civarında tüketilmektedir. Özellikle fındıkta potasyumlu gübrenin toprak analiz sonuçlarına göre yapılması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir" dedi.
Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, fındıkta verim düşüklüğünün en bariz sebeplerinin başında, fındık bitkisinde gübrelemede yapılan yanlışlıklardan kaynaklandığını da belirterek, "Yapılan araştırmalar bunu destekler niteliktedir. Fındıkta yaprak analiz sonuçlarına göre azot, fosfor, potasyum, çinko ve özellikle bor noksanlıkları tespit edilmiş olup; gübreleme ile fındığın sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Ancak gübrelerin bilimsel ve usulüne uygun bir şekilde verilmesiyle daha iyi sonuç alınabilmektedir. Özellikle bilinçli bir gübrelemeyle 3-4 dönüm fındık bahçesinden 1 ton ürün alınabilmelidir. Yaprak gübrelerinin kullanımında çiftçilerimizin bilhassa dikkatli olması gerekmektedir" diye konuştu.