YAPI YOL SEN
Gazetemizin başlatmış olduğu 'Sendikalarımızı Tanıyalım' yazı dizisinde dün Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası(TÜM BEL-SEN)'nı tanıtmıştık. Bugün de siz değerli okuyucularımıza Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na bağlı
Yol,Yapı,Altyapı,Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası(YAPI YOL SEN)'nı tanıtacağız.
Kısa adı Yapı Yol Sen olan sendikanın adı Yol,Yapı,Altyapı, Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası olup,merkezi Ankara'dadır.Sendika merkezinin Ankara dışına nakline Merkez Genel Kurulu,il içinde adres değişikliğine Merkez Yönetim Kurulu karar verir.
Anayasa,Yasalar,İnsan Hakları Bildirgesi,ILO Anayasası ve Sözleşmeleri,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi,Avrupa Sosyal Şartı ile diğer çok taraflı sözleşmelerden doğan haklarını da kullanarak,Anayasa ve yasaların,emekten yana değişmesi için demokratik, fiili ve meşru yollardan mücadele eder.Üyelerin ekonomik,demokratik,sosyal,hukuksal,kültürel özlük hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirmeye çalışır.
Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmetleri hizmet kolunda Türkiye çapında faaliyet gösteren Yol,Yapı,Altyapı, Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası'nı Samsun Şube Başkanı Uğurcan Albak ile yaptığımız söyleşi sayesinde daha yakından tanıyalım.
DENGE GAZETESİ: Yol,Yapı,Altyapı, Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası'nın kuruluş amacı nedir?
UĞURCAN ALBAK: Yol,Yapı,Altyapı, Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası çalışanların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sosyal, ekonomik, siyasal, demokratik hak ve çıkarlarının korunması ve geliştirilmesini,toplu sözleşmeli,grevli sendikal yaşamın yerleştirilmesi ve geliştirilmesini,üyelerinin; yaptıkları işe,harcadıkları emeğe uygun ve insanlık onuruna yaraşır şekilde yaşamalarını sağlayacak adil bir ücret almalarını,üyelerin ve bakmakla yükümlü oldukları bireylerin, bakım,eğitim ve sağlık koşullarının düzeltilmesini,emeklilik,yaşlılık,özürlülük,sakatlanma,öksüz ve yetim kalma durumlarında,yeterli koruma ve bakım önlemlerinden,temel ekonomik,sosyal ve hukuksal haklardan eksiksiz yararlanmalarını sağlamayı,özürlü üyelerin korunup desteklenmelerini,işe almada ve yükselmede "işin gerektirdiği niteliklerden başka özellik aranmaz" ilkesini gerçekleştirmeyi, işe alma,yükselme komisyonlarında görev almayı,kadınların ezilen cins olmasından hareketle,yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeyi,yaşama ve çalışma koşullarını geliştirmeyi,örgütlülüğünü artırmayı ve her alanda cinsiyetler arası eşitsizliğin ortadan kaldırılması için mücadele etmeyi,dil,ırk,renk,cinsiyet,siyasi düşünce,felsefi inanç,din,mezhep ve meslek farkı gözetmeksizin bütün üyeleri arasında birlik ve dayanışmayı geliştirmeyi,örgüt içi demokrasiyi gerçekleştirerek,tüm üyelerin,söz,yetki ve karar sahibi olabilmesi için doğrudan demokrasiyi,çalışanların iş ve sosyal güvenliklerinin sağlanmasını,çalışanların sendikanın örgütlü olduğu kurumlarda planlamadan,uygulamaya,koordinasyona ve denetlemeye kadar işin tüm aşamalarında söz ve karar sahibi olmasını,hizmet kolu,ekoloji ilişkisini objektif bir şekilde değerlendirerek doğal güzelliklerin ve ekolojik dengenin korunmasını ve bu doğrultuda girişimlerde bulunmayı,tüm emekçi sınıfların birliğini sağlamaya yönelik her türlü örgütsel ve kültürel çabanın gösterilmesini,çalışanın ve emeğin toplumsal yaşamdaki rolünün ve değerinin bilincine varmış bir toplum yaratmayı,Dünya'da ve ülkede barışın sağlanmasını, bu konuda üyelerin duyarlı olmasını sağlamayı,insan hak ve özgürlüklerini zedeleyen uygulamalara karşı tavır alıp,diğer demokratik kitle örgüleriyle ve sendikalarla dayanışmayı hayata geçirerek tüm hak ve özgürlüklerin demokratik ölçüler içerisinde kullanılmasını, örgütlenme özgürlüğüyle ilgili yasakların kaldırılmasını,temel insan haklarından doğan sendikal hakların demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla gerçekleşmesi için bu amacı paylaşan diğer demokratik kitle örgütleriyle ortak çalışmalar yapmayı,yolsuzluk ve rüşvete karşı mücadeleyi,bağımsız bir Türkiye yaratılmasını,
amaçlar.
DENGE GAZETESİ: Sendika şu anda kaç üyeye sahiptir?
UĞURCAN ALBAK: Kısa adı Yapı Yol Sen olan sendikamızın Ülke çapında 4858 üyesi vardır. Samsun Şubeye bağlı illerde (Amasya,Artvin,Bayburt,Çorum,Erzurum,Giresun,Gümüşhane, Kastamonu,Ordu,Rize,Sinop,Trabzon,Tokat) üye sayımız 500'dür.Şubemizin sınırlarının bu kadar geniş oluşu Yapı-Yol Sen'e bağlı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı kuruluşların dağılışından kaynaklanmaktadır.
Karayolları, Tapu ve Kadastro,İller Bankası Bölge Müdürlükleri her ilde mevcut değildir.İllerin hemen hemen hepsinde Bayındırlık İl Müdürlükleri ile Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri yer almaktadır. Keza ilçelerin bir çoğunda da Tapu Sicil Müdürlükleri,Kadastro Müdürlüğü yada şefliği bulunmaktadır.
DENGE GAZETESİ: Üye olabilmek için neler gereklidir?
UĞURCAN ALBAK: Üyelik,başvurunun sendika yetkili organının kabulü ile kazanılır. Başvuru sendika tarafından en çok 30 gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararının kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır.Sendika,üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneği üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içinde işverene gönderir.Üyeler, sendika tüzüğü ile buna bağlı yönetmeliklerde gösterilen hususlara, genel kurul kararlarına uygun harekette bulunmayı kabul ederler.Sendikal mücadeleden dolayı süreç içerisinde üyeliği düşenler sendikanın onur üyesidir.Onur üyeleri seçme seçilme hakkında yararlanamazlar.
DENGE GAZETESİ: Ne olmasını istiyor? Felsefesi nedir?
UĞURCAN ALBAK: Sendika,Anayasa,Yasalar,İnsan Hakları Bildirgesi,ILO Anayasası ve Sözleşmeleri,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi,Avrupa Sosyal Şartı ile diğer çok taraflı sözleşmelerden doğan haklarını da kullanarak,Anayasa ve yasaların,emekten yana değişmesi için demokratik,fiili ve meşru yollardan mücadele eder.Üyelerin ekonomik, demokratik,sosyal,hukuksal, kültürel özlük hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirmeye çalışır.
DENGE GAZETESİ: Şubeler nasıl oluşur?
UĞURCAN ALBAK: Şubeler sendikal çalışmaların verimli yürütülmesi,örgütlenmelerin gereğince sağlanması ve Demokratik işbirliği sisteminin gerçekleşmesi amacıyla sendika bünyesi içerisinde kurulan birimlerdir. Şubeler, sendika hakkında ve şubeye bağlı üyeler ile ilgili konularda bölgesi dahilinde, işverenler, Kuruluşlar ve Resmi Daireler nezdinde ana tüzük ve Merkez Yönetim Kurulu kararları çerçevesinde sendikayı temsil ederler. Bu amaçla Basınla ilişkilerini düzenlerler.
Merkez Genel Kurulu kararı ile kurulur,birleştirilebilir,kapatılabilir.Şubelerin ilk kurulma aşamasında, Merkez Yönetim Kurulu bölgedeki işyeri kurulu temsilcilerinden belirlenen 7 kişilik kurucu heyetinin atamasını yapar.Kurucular listesi gerekli belgelerle en geç onbeş gün içerisinde Şubenin bulunduğu ilin valiliklerine, Devlet Personel Başkanlığına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 30 gün içinde bildirilir. En geç 6 ay içerisinde ilk olağan Genel Kurulu'nu yapmak zorundadır. Şubeye bağlı işyerlerinin saptanmasına ve bu konudaki değişikliklere Merkez Genel Kurulu karar verir. Kararı Merkez Yönetim Kurulu uygular.
DENGE GAZETESİ: Yol,Yapı,Altyapı, Bayındırlık ve Tapu kadastro Emekçileri Sendikası'nı diğer sendikalardan ayıran özellikler nelerdir?
UĞURCAN ALBAK: Yapı-Yol Sen etkili eylem yapabilme özelliği taşıyan sendikadır. KESK 1998 yılında Türkiye genelinde memur maaşlarını protesto etmek amacıyla iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemleri yapmıştır. Yapı-Yol Sen'e bağlı köprü ve otoyollarda çalışan emekçiler yani gişe memurları iş bırakma eylemi yapıp araçların buralardan ücretsiz geçmelerine neden olmuştur. Eylem sonrası Karayolları Genel Müdürlüğü eylemde ücretsiz geçen araçların ücretlerini almak için alacak davası açmıştır. Eylemin Anayasal ve Uluslar arası sözleşmelerden doğan meşru bir eylem olduğunu söyleyen Yapı-Yol Sendikasının savunmasını Karayolları kabul etmedi. Ve sendikamız gişe memurlarının tazminatını üstlendi ve ödedi. Daha sonra iç hukuk yolları tükendikten sonra konu AİHM'ne taşındı. AİHM'in Temmuz 2007 kararında sendika örgütlenme hakkına müdahalenin demokratik toplum için yeterli olmadığına karar verildi mahkemeye göre örgütlenme hakkı sendika üyelerinin çıkarlarını koruyabilme amacı ile seslerini duyurmak özgürlüğü verirken, üyelerin topluca gerçekleştirdiği eylemlere devletin müdahalesinin yanlış olduğuna karar verdi. Ve Yapı-Yol Sen böylelikle davayı kazanmış oldu, ödediği tazminatı da yasal faizi ile birlikte geri aldı.Sonuçta mahkeme çalışma koşullarını savunmak amacı ile üyesi olduğu sendikaya da konfederasyonun düzenlediği toplu eyleme katılma hakkını kullanan gişe memurlarının tazminatla sorumlu tutulmasının AİHS ihlali anlamına geldiğine karar verdi. Böylelikle kazandığımız dava kamu emekçisi çalışanların sendikaya üye olmasının gerekliliği açısından oldukça önemlidir. Grev benzeri toplu eylemler, sendikal haklar için yapılan eylemler memur sendikacılığının ilerlemesi için kamu görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi açısından önemli göstergelerdir.
KESK olarak 25 Kasımda bir iş bırakma uyarı grevi yapacağız. Tüm kamu çalışanlarının grev hakkını kullanması taleplerini yükseltmesi gereklidir.