Yaşamı felç eden nörolojik hastalıklar
Mediva hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu yaptığı açıklamada, Hastanemizde de hizmet vermekte olan nöroloji bilim dalı, toplumsal bir sorun olma yolunda giderek artan oranda iş gücü verimini ve üretkenliği engelleyen, yaşam konforunu bozan birçok hastalığı içinde barındırmaktadır. Peki nedir nöroloji bilimi, hangi hastalıklarla ilgilenir? Nöroloji, latince neuron(sinir) ve logi (bilim) kelimelerinden türemiştir, sinir bilimi olarak adlandırılabilir. Sinir sistemi, merkezi ve periferik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Beyin ve omurilik(spinal kord) merkezi sinir sistemini, kafatasından çıkan kafa(kranial) sinir çiftleri ve omurilikten çıkan spinal sinir çiftleri de periferik sinir sistemini oluşturur. Beyin ve spinal kord ortaklaşa çalışarak canlıların hareket, koordinasyon gibi en basit görünen işlevlerinden konuşma, anlama, düşünme, zeka, hatırlama, yorumlama, sevinme, karar verme ve reflekslere kadar en karmaşık işlemlerini yönetirler. Periferik sinir sitemi de algılama(hissetme) ve kaslar üzerinden hareketlerin kontrolünü sağlar dedi.
Nöroloji bilim dalının, sinir sisteminde görülen hastalıkların tanı ve tedavileri ile ilgilendiğini belirten Uzm. Dr. Hikmet Dolu, şu bilgileri verdi: En sık görülen nörolojik hastalıklar:
Hareket Bozuklukları: Parkinson hastalığı, distoni, kramplar, huzursuz bacak sendromu, tikler, kore, hemifasial spazm, titreme.
Denge Bozuklukları-Baş Dönmesi: Vertigo serebellar(beyincik) sendrom, nöroanemik sendrom (vitaminB12 yetersizliği).
Bayılmalar(sara hastalığı): Epilepsiler, basit bayılmalar; senkop.
Başağrıları: Migren, gerilim tipi baş ağrıları, küme baş ağrıları.
Demyelinizan hastalıklar: Multipl skleroz, ensefalitler.
Unutkanlıklar(bunamalar): Alzheimer demans, vasküler demans, senil demans, diğer unutkanlıklar
Uyku bozuklukları
Nöropatik ağrılar: Diyabetik nöropati, trigeminal nevralji, post herpetik nevralji, polinöropatiler, ALS.
Beyin Damar hastalıkları: Felç (inme), beyin kanaması, vertebrobaziler yetmezlik, geçici iskemik atak, geçici global amnezi, amorosis fugax(geçici körlük)
Kas hastalıkları: Myastenia gravis, kas erimesi ile seyreden hastalıklar, bel ve boyun ağrıları (bel ve boyun fıtığı).
Bu grup hastalar hastanemiz nöroloji bölümünde multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmektedir.
Nörolojik hastalıkların tanısında en sık kullanılan tetkikler: Rutin kan tetkikleri, EMG(elektromyografi), EEG(elektroensefalografi), BBT, MR, doppler US incelemesidir. Bu tetkiklerin hepsi hastanemizde yapılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.