YAŞAR, AKARYAKITA YAPILAN ZAMLARI TBMM’YE TAŞIDI
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının benzinde yüzde 53,87, motorinde yüzde 78,28 ve LPG otogaz da yüzde 188.5 arttırılmasının ve bu bağlı olarak, benzinin litresinin 55 kuruş, motorinin litresinin 67 kuruş ve LPG otogazın fiyatının 35 kuruş zamlanmasının her hane halkı için yeni bir yük anlamına geldiğini belirtti.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ve buna bağlı olarak akaryakıt ürünlerine yapılan zamlar konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Meclis Araştırma Önergesi verdi. Yaşar önergesinde, akaryakıt ürünlerine yapılan zamların piyasada iğneden ipliğe zam anlamına geldiğini hatırlatarak, önlem alınması konusunda komisyon kurulmasını istedi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, akaryakıt fiyatlarında yeniden serbest piyasa koşullarına dönüldüğüne işaret ederek Meclis Araştırma Önergesinde şu sözlere yer verdi: “Akaryakıt ürünlerine yapılan yüzde 53,87 ve yüzde 188,5’lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının ardından 95 oktan kurşunsuz benzinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı 1 lira 33 kuruşa, 98 oktan kurşunsuz benzininin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı ise litre başına 1 lira 58 kuruşa yükselmiştir. Ayrıca motorinin litresinden alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı ise 1 lira 29 kuruşa yükselirken LPG'den alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı ise 81 kuruşa çıkmıştır. Bu zamların ardından benzinin litresi İstanbul’da 7,74 TL’den, Ankara’da 7,81 TL’den, İzmir’de 7,82 TL’den, satılmaya başlanmıştır. Motorinin litresi ise İstanbul’da 7,24 TL’ye, Ankara’da 7,31 TL’ye, İzmir’de 7,32 TL’ye yükselmiştir.
Benzin ve motorinin 8 TL’ye dayandı
Sık sık yapılan yüksek zamlarla benzin ve motorinin litresi 8 TL’ye dayanmıştır. Ayrıca motorin ile benzin arasındaki fark kapanmış ve sadece 50 kuruşa düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı tarafından, pandemi döneminde akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ye yapılan yüksek zamlar, başta esnaf kesimi olmak üzere toplumun hemen hemen bütün kesiminde tepkiye neden olmuştur.
Hibeler geri alınıyor
Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ve buna bağlı olarak akaryakıt ürünlerine yapılan yüksek zamların, esnaf için açıklanan 3 bin ve 5 bin liralık hibe yardımın hemen ardından yapılması da “verilen 3 ve 5 bin liralık hibeler, yapılan bu zamlarla geri alınıyor” şeklinde başka bir tepkiye neden olmuştur.
Nakliyeci ve taşımacılar
Bu zamlar, araç sahiplerinin yanı sıra giderleri artan ve gelirleri her geçen gün biraz daha azalan başta ulaştırma sektöründe hizmet veren nakliyeciler ve taşımacılık sektörü olmak üzere bütün işletmeleri olumsuz yönde etkilemiştir. Zamlı akaryakıt fiyatları, vatandaşlara, esnaflara, işletmelere, üreticilere ve çiftçilerimize yeni bir yük getirmiştir. Çoğu kesimde zaten yüksek olan akaryakıt faturaları iyice artırmıştır.
İğneden ipliğe zam
Yapılan akaryakıt zammı kısa sürede üreticiler ve işletmeler tarafından piyasaya ve tüketiciye yansıtılacak ve önümüzdeki günlerde piyasada iğneden ipliğe her şey zamlanacaktır. Hükümet her fırsatta zam yapmaya başlamıştır. Yılbaşından sonra hazine garantili köprü, otoban ve tünellere yüzde 26’lara varan olanda yüksek oranda zam yapılmıştır. Yılbaşından sonra elektrik ve doğalgaza belli aralıklarla zam yapılmıştır. Emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi zamlanmıştır. Ehliyet ve pasaport ücretlerine zam yapıldı. Mobil telefonlardan alınan vergiler artırıldı. Mahkemelere başvuru harçları zamlandı. Özel iletişim vergisine yapılmıştır. Hükümet tarafından bu dönemde şekere bile yüzde 10 zam yapıldı. Yılbaşında yapılan tüm zamlar tüketiciye yani vatandaşa yansıtıldı. Raflar da ve tezgâhlar da yer alan gıda, et ve süt ürünleri başta olmak üzere meyve ve sebze fiyatları önlenemeyecek şekilde artmıştır. Akaryakıt ürünlerine yapılan bu yüksek zamlar da yine yılbaşı zamlarında olduğu gibi kısa sürede tüketiciye yani vatandaşlara yansıtılacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.