Yaz İshali Deyip Geçmeyin!
Hava sıcaklığının artması ile birlikte yaz mevsiminde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de yaz ishali. Çocuklar için de ciddi risk taşıyan bu problem, pek yaş farkı gözetmiyor. Dışkının içerdiği sıvı miktarı artarak şekilsiz bir hal alması ve bağırsak hareketlerinin hissedilir şekilde artarak kısa aralıklarla tualete gitme ihtiyacının varlığı ile kendini belli eden yaz ishali, birkaç günde kendiliğinden iyileşebiliyor fakat dikkat edilmez ve üzerine gidilmezse tıbbi yardım da kaçınılmaz oluyor. İshali kestiğini düşündüğünüz ve bildiğiniz ilaçları da doktorunuz önermeden kullanmamalısınız, türlü yan etkileri olabilmekte.
Nasıl oluşuyor, neler yol açıyor?
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre günde üç defadan fazla yoğun sıvılı dışkılanma halinde kendisinden söz edebileceğimiz yaz ishali; genel anlamda virüsler, bakteriler ve parazitler yani mikrobik nedenlerden ötürü oluşuyor. Öncelikli neden, havaların aniden ısınması ile tükettiğimiz gıdaların çok daha kolay bozuluyor olması. Yaz ishalinin oluşmasındaki bir diğer önemli sebep de yaz aylarında çok daha fazla sıvı ihtiyacı duymamız ve buna paralel olarak fazlaca su tüketirken sudan mikrop alma riskini artırmamız. Tabii, mikropların yol açtığı enfeksiyonal durumlar haricinde antibiyotikler ve bazı diğer ilaçların kullanımı, bazı hormonal hastalıklar, stres ve mide ile ilgili rahatsızlıklar da ishale sebebiyet veren diğer nedenler.
Önlemek için neler yapmalıyız?
Menşeini bilmediğiniz sulardan içmeyin.
Özellikle fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun ya da az tüketin.
Vücudunuzdaki sıvı dengesini koruyun, susuz kalmamaya dikkat edin.
Hijyen koşullarını önemseyin, güvenmediğiniz yerlerde yemekten kaçının.Açıkta satılan gıdalara karşı da tedbirli olun.
Ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.
Meyve ve sebzeleri iyice yıkamayı ihmal etmeyin. Mümkünse iyi suda durulayın.
Gıdaların son tüketim tarihlerini muhakkak gözden geçirin.
Yaz ishaline yakalanınca neler yemeli ve içmeliyiz?
Her şeyden önce vücutta kaybettiğimiz sıvıyı yeniden yerine koymalı, bol miktarda su içmeliyiz. Yağlı ve kızartılmış gıdalardan kesinlikle uzak durmalı, çorba, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeliyiz. Pirinç ve haşlanmış patates, bağırsaklarınızı daha az çalıştıracağından bu dönemde tüketimi öneriliyor. Çorbalar için; şehriye, yoğurt ve pirinç çorbası, meyveler içinse muz, nar, şeftali ve elma tüketebilirsiniz. Bağırsak hareketlerini düzenlemesi için yoğurt yiyebilir, mineral kaybını dengelemek için maden suyu da içebilirsiniz.
Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler Kitabı’ndan ishal için önerdiği bitkisel formüller
İncir ağacının yaprağı kaynatılıp içilmelidir.
Bir bardak kaynar su içerisine, 10 gr biberiye konulup, 10 dakika bekletilmelidir. Daha sonra günde 2-3 kez içilmelidir.
Bir bardak kaynar su içerisine, 4-5 gram karanfil kökü konularak 5-10 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Daha sonra hazırlanan bun çaydan günde 2-3 bardak içilmelidir.
Bir bardak kaynar su içerisine, 2 gram köpek dili kökü konulur. Soğuduktan sonra günde 3 kez 1 er tatlı kaşığı içilir. (fazla içmeyin tehlikeli olabilir)
1 bardak suyun içerisine 10-15 gram parça parça edilmiş taze veya kavrulmuş pelit konulur. 10 dakika kaynatılıp içilir.
Bir bardak kaynar suya, 10 gram funda konularak 10 dakika dinlendirilir. Oluşan karışımdan günde 2-3 bardak içilmelidir.
Bir bardak kaynar suyu içerisine 10 gram kuşburnu meyvesi konulup 10 dakika boyunca bekletilir. Günde 3-4 kez birer bardak içilir.
(Not çayın içine şeker atarsanız karışım işe yaramayabilir.)
1 bardak kaynar su içerisine 5-10 gram adaçayı konularak 10 dakika boyunca bekletilir. Bu çaydan günde 2-3 bardak içilir.
(Not: Verdiğimiz bu çayların hiç birinin içine şeker atmayınız, Bilindiği gibi şeker de ishali tetiklemektedir.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.