Yemeden önce kalbinizi düşünün

Yemeden önce kalbinizi düşünün
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, vatandaşların günde 6 gramdan fazla tuzun tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, sağlığını düşünenlerin yemeden önce biraz düşünmesi gerektiğini söyledi.



12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı kalp sağlığında kişinin kendisi için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturması gerektiğini söyledi.
Özellikle kalp sağlığı için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, " Kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kan basıncı (hipertansiyon), fazla kilo- şişmanlık ve yüksek kolesterol durumuna, sağlıklı beslenme alışkanlığı ile olumlu bir katkıda bulunulur. Kan dolaşımındaki kolesterolün %75'i karaciğerde, %25'i ise aldığımız gıdalardan emiliyor. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki ediyor. Dolaşımdaki fazla kolesterolün, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde 'plak' adı verilen birikimler yaptığını ve bu plakların büyüyerek kan dolaşımını engellediğini görüyoruz. Ancak kalp hastalığıyla ilişkili olanın, sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Ayrıca günde 6 gramdan fazla tuzun tüketilmemesi gerekiyor" dedi. Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, “Yapılması gereken; günlük kalorinin en fazla %30'unu yağlardan almak ve almakta olunan 'kötü' yağları 'iyi' yağlarla değiştirmektir. Doymuş ve trans yağların tüketimi 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin %10'unu aşmaması gerekiyor. LDL-kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran %7'nin altına, kolesterol alımı günde 200mg'ın altına inmelidir. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür 'kötü' yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar ise LDL-kolesterol düzeyini düşürürken 'iyi kolesterol' olarak adlandırılan HDL-kolesterolü artırıyor. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu 'iyi' yağların kaynaklarıdır ve günlük kalorinin en fazla %30'u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmelidir.”

Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yunus Amasyalı, kalp sağlığı için beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:
• Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda, ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin.
• Tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları tercih edin.
• Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL-kolesterolü yüksek olanlar yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalıdırlar.
• Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketin.
• Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur.
• Günde en az 8–10 bardak su içmelisiniz.
• Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü %15' kadar düşürebilmektedir.
• Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.