Yeni çıkan kitaplar
Saplantı haline gelmiş altın sevdasını anlatan "Altının Gücü", Romantik-Komedi filmlerinin usta senaristi Nora Ephron' otobiyografik denemelerinden oluşan "Yaşlanıyor muyum Ne?" ve Sait Faik Ödülleri'ne layık görülen 54 yazardan birer hikayeyi barındıran "İnsanlar İçinde Bir İnsan" kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken yeni eserler olarak dikkat çekiyor.
ALTININ GÜCÜ
Peter L. Bernstein'ın, "Altının Gücü", 'Bir Tutkunun Olağanüstü Tarihi' alt başlığını taşıyor. Bernstein'ın kitabı, insanlık için tutkudan öte, aslında saplantı haline gelmiş altın sevdasının izlediği tarihi seyri veriyor. Bu saplantıyı, tarihteki ilk örneği olan Yason'un altın pöstekisiyle başlatan Bernstein, Midas'tan Hz. Musa'ya, Kolomb'tan İnka imparatoruna, California'daki altına hücum furyasından bugünün modern finans dünyasına kadar, altın ve insan arasındaki tarihsel ilişkinin seyrini değerlendiriyor. Bernstein, altının gerçek değerinin, insanın ruhunda uyandırdığı sonsuz ihtiras olduğunu ve bunun kendimizle ilgili gerçekleri ortaya çıkardığını söylüyor.
YAŞLANIYOR MUYUM NE?
Nora Ephron, "Yaşlanıyor muyum Ne?"si, kadınlık durumları üzerine denemeler barındırıyor. Başta yaşlılık, yaşlılığın getirdiği bedensel-ruhsal durumlar olmak üzere, kadın-erkek ilişkileri, ebeveynlik ve tek eşlilik, bu denemelerde karşımıza çıkan konulardan birkaçı. Ephron'un bu durumlara, hem bir edebiyatçının hem de bir kadının dünyasından bakmasının ise, kitabın en öne çıkan yanı olduğu söylenebilir. Temelde yaşlılık gibi, aslında sıkıntılı bir konuyu işleyen bu denemelerin, yazarın kendine has mizah anlayışıyla daha keyifli bir okuma haline geliyor. Ephron'un senarist olduğunu ve yazdığı on iki senaryodan üçünün Oscar ödüllü olduğunu da hatırlatalım. Nora Ephron'un yazdığı denemeleri Serhat Ataman Türkçeleştiriyor.
İNSANLAR İÇİNDE BİR İNSAN: SAİT FAİK HİKÂYE ARMAĞANI
"İnsanlar İçinde Bir İnsan"da, 1955 yılından 2007 yılına kadar, Sait Faik Hikâye Armağanı kazanmış 54 kitaptan birer öykü yer alıyor. Antolojide, Haldun Taner ve Sabahattin Kudret Aksal'ın 1955 yılında aldığı ilk ödülden, en son 2007 yılında Selma Fındıkoğlu'nun aldığı ödüle kadar, Türkiye edebiyatının önemli isimlerinin öykü veya öyküleri yer alıyor. Türkiye modern öykücülüğünün öncülerinden olan Sait Faik Abasıyanık adına konan, Sait Faik Hikâye Armağanı, yarım yüzyılı aşkın tarihi, Armağanı alan öykü kitaplarının edebi değeri ve ödülünün sürekliliği açısından, edebiyatımızın bu önemli ismine yakışır nitelikte. Tabi, antoloji de öyle.